La sfârşitul anului trecut, din iniţiativa primarului Reşiţei, Ioan Popa, Consiliul Local Reşiţa a votat un Regulament de amplasare a mijloacelor de publicitate în Municipiul Reşiţa. Aceasta, ca urmare a unor schimbări în legislaţia specifică şi a dorinţei exprimate de către primar prin formula: „Trebuie să schimbăm oraşul acesta, şi fără circ, în mod civilizat!” Popa îşi mai susţinea argumentaţia şi pe faptul că taxa de publicitate în Reşiţa e mică, mai mică decât în alte oraşe din ţară, aşa că nimeni nu ar trebui să fie supărat, patronii, administratorii de firme, ar trebui să accepte reglemetarea, ordinea, în ceea ce priveşte reclamele în spaţiile publice. Toate bune şi frumoase, atât din punct de vedere teoretic, cât şi... emoţional. Adică, chiar dacă mai mulţi patroni s-au enervat din cauza deranjului şi a cheltuielilor suplimentare, cetăţenii oraşului au întâmpinat cu simpatie hotărârea primarului şi a colegilor săi din Consiliul Local de a sistematiza publicitatea în oraş. Iar pe feisbuc, pe lângă critici minore, au apărut încurajări entuziaste, ca la fotbal, de genul, „Bravo, dom primar!”, „Dă-i nainte, dom primar!”, „Pe ei, pe ei, pe mama lor!”, „Bun aşa, nu te lăsa!”. Şi firmele, de voie, de nevoie, au început să-şi demonteze panourile, bannerele, ecranele publicitare, au mers la Primărie pentru autorizarea noilor semnale vizuale de identitate sau publicitare de pe faţade. Unii n-au mai mers deloc, au lăsat locul gol.
O situaţie stranie s-a întâmplat, însă, săptămâna aceasta, când Centrul de Transfuzie Sanguină din Reşiţa a fost somat să îşi dea jos firma de pe faţadă. Că n-are autorizaţie şi îşi face reclamă! Ha-ha! Ce fel de reclamă îşi face o instituţie publică ce se ocupă cu recoltarea de sânge pentru bolnavi? Zi şi tu! Însă, conform regulamentului adoptat de Consiliul Local, instituţiile publice şi firmele private, panourile de publicitate şi panourile pe care este inscripţionat numele instituţiei, sunt supuse, toate, aceleiaşi reglementări! Totul trebuie normat, aprobat, autorizat!
OK, aştept cu emoţie momentul în care Primăria va cere Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Poliţiei să-şi demonteze firmele de pe faţade şi să-şi instaleze firme noi, aprobate de Primărie! Sau şi mai şi, momentul în care Primăria şi Consiliul Local îşi vor demonta propriile firme de la intrare. Dacă nu, Primăria să-şi aplice singură amenda! Pe de altă parte, mi-e deja frică să nu vină Primăria să dea jos placa de la scara blocului, cu numărul de bloc şi de scară, că, iată, ne facem şi noi reclamă, să ştie lumea unde stăm!