Menu

Articol

Primarul Dumitru Ursu mai face 150 de locuri de muncă! La fabrica textilă din Oraviţa se lucrează la finisaje

Fosta capitală a judeţului Caraş (din perioada interbelică), oraşul Oraviţa, din Caraş-Severin, localitate cu o puternică tradiţie în minerit şi cu o bogată tradiţie culturală, suferă, ca mai toate localităţile din Banatul de Munte, de lipsa cronică a locurilor de muncă. Mai ales, după închiderea minelor Ciudanoviţa şi Lişava. În prezent, cele mai importante unităţi de producţie din zonă sunt, una de prelucrare a lemnului, una de prelucrare a laptelui şi o societate de construcţii.

Nu e suficient să creezi infrastructură

Pentru a oferi locuri de muncă locuitorilor din Oraviţa, Primăria şi Consiliul Local au adoptat o politică activă, nu una de aşteptare. Deşi, în termeni general acceptaţi, administraţia locală trebuie să creeze cadrul favorabil pentru funcţionarea, dezvoltarea şi înfiinţarea de societăţilor comerciale (infrastructura), primarul Dumitru Ursu, împreună cu Consiliul Local, au decis că nu este suficientă o politică de încurajare şi de aşteptare.

S-a reabilitat o hală şi s-a înfiinţat o nouă societate a oraşului Oraviţa

Astfel, din bugetul local, s-a început reabilitarea unei clădiri a fostelor ferme din Oraviţa şi s-a înfiinţat o societate comercială de prelucrare a materialelor textile. Iniţial, intenţia administraţiei locale fost aceea de a atrage o fabrică de textile căreia să-i dea în folosinţă hala amenajată, chiar şi pe gratis, pentru a crea locuri de muncă. Dar, în urma unor negocieri cu o importantă fabrică de textile din Timişoara, s-a ajuns la următoarea formulă: societatea din Timişoara oferă utilajele, materialele şi comenzile pentru producţie, iar firma din subordinea Consiliului Local Oraviţa efectuează operaţiile comandate de societatea timişoreană. Aceasta şi pentru că firma din Timişoara, cu ieşire pe piaţa europeană, abia face faţă cererii. Deja s-au înscris pe listă 60 de femei din Oraviţa. Cele selectate, în aceste zile vor pleca la Timişoara să se califice. Perioada de calificare va fi de o lună, iar după încheierea cursurilor vor începe lucrul la societatea din Oraviţa.

Fabrica textilă din Oraviţa va începe producţia în aprilie. Cu 150 de angajaţi

Ieri, după amiază, am găsit zidarii lucrând la tencuieli. Conform primarului Dumitru Ursu, fabrica textilă din Oraviţa va începe să producă în această primăvară.

„Mai avem de făcut unele finisaje la tencuieli, apoi vom trage cablurile electrice pentru alimentarea maşinilor. După ce vom termina aceste operaţii, după aproximativ o lună, societatea din Timişoara va aduce maşinile de cusut. În zilele următoare, angajaţii noştri vor merge la cursuri de calificare, la Timişoara. Până se instalează maşinile, sperăm să mai calificăm un lot de femei, la Timişoara. În orice caz, conform planului nostru, în luna aprilie, fabrica noastră textilă va începe producţia. În această hală vor lucra 150 de angajaţi, majoritatea femei”, ne-a declarat primarul Dumitru Ursu.

Powered by Jasper Roberts - Blog