În ultima conferinţă de presă din acest an, primarul Reşiţei, Ioan Popa, a explicat cum a reuşit, împreună cu echipa sa, să reducă datoriile la furnizori şi să scadă gradul de îndatorare al primăriei.
Dacă la sfârşitul anului 2015 plăţile restante erau de 9 milioane de lei, la 31 decembrie 2016 ele au coborât la 3,9 milioane, iar anul acesta, la finele lunii noiembrie au fost doar de 254.000 de lei.
Primarul Popa a adus în discuţie şi renegocierea creditelor contractate de primărie în mandatele anterioare, iar rezultatul a fost o scădere semnificativă a dobânzilor, economia realizată în primă fază fiind de patru milioane de lei. Este vorba de două credite la Raiffeisen Bank, de 59,3 milioane de lei, cu o marjă de dobândă de 3,25% înainte de negociere, respectiv de 20 de milioane de lei, cu o marjă de 1,29% – şi unul la BCR, cu o valoare de aproape 8,28 de milioane de lei, cu o dobândă de un procent.
„Practic am redus gradul de îndatatorare de la 26% în 2016, la 16% astăzi. Vă reamintesc că gradul maxim de îndatorare a UAT-urilor este de 30%. Faptul că l-am coborât la 16% ne permite în viitor să cofinanţăm diverse proiecte. Nu mă refer la cele europene, care nu intră în gradul de îndatorare, dar de exemplu, la anvelopări de blocuri persoane fizice, creditul pe care-l dăm noi persoanelor fizice nu intră în cofinanţări fonduri europene, şi bineînţeles ne gândim şi la alte proiecte pe care le putem face cu creditare bancară“, a explicat primarul Reşiţei.