Menu

Articol

Primarul Torma şi modelul cehilor din Susice

Oraşele mici din România, gen Moldova Nouă, nu sunt singurele din fostul spaţiul comunist care răzbat cu greu în hăţişul tranziţiei de la o economie planificată, la una de piaţă. Problemele cu care s-au confruntat administraţiile locale de la noi au fost asemănătoare cu cele din ţările care au ales, în toamna şi iarna anului 1989 calea dezvoltării capitaliste. De acest lucru s-a convins şi primarul oraşului Moldova Nouă, Adrian Torma, care la sfârşitul lunii trecute a condus o delegaţie locală în Cehia, la Susice, un oraş cu 11.000 de locuitori, aflat la graniţa cu Germania.

Edilul-şef şi delegaţia noastră au fost primiţi de primarul Petr Mottl şi de viceprimarul Vera Maresova. Discuţiile au fost purtate în direcţia dezvoltării legăturilor între cele două oraşe, iar ideea înfrăţirii a venit ca o consecinţă a faptului că în zona Moldova Nouă trăieşte de secole o populaţie originară din Cehia.

La o primă vedere, Susice este identic și are probleme similare cu cele de la Moldova Nouă: lipsa investitorilor și depopularea orașului din cauza lipsei locurilor de muncă. Trecând peste aceste probleme, Susice a reuşit sa se transforme dintr-un oraș industrial, într-unul turistic!

Torma spune că, acum 11 ani, în momentul când Petr Mottl a preluat mandatul de primar al orașului, Susice nu arăta cu mult mai bine decât Moldova Nouă.
Având o viziune clară și strategii de dezvoltare, primarul a reusit să transforme Susice într-un oraș frumos, care beneficiază de multe facilităţi moderne: străzi asfaltate, școlile și grădinițele sunt dotate la standarde europene, sala de sport și sala de mese modernizate, centrul cultural este bine pus la punct, cu biblioteci moderne și ateliere de creație, de la grădinița până la liceu.
De asemenea, sala de sport este pregătita atât pentru practicarea  hocheiului, cât și pentru alte competiţii sportive.
Susice are un Aquapark, un Sky park și zonă de agrement de vară, un parc de 12 hectare la periferia orașului (o zonă împădurităla fel ca la Moldova Nouă) şi un Centru de zi pentru vârstnici, pentru copiii cu dizabilități.

„Vizita în Susice ne dovește că acolo unde există voință, viziune și se muncește mult, rezultatele pot fi deosebite! Succesul nu poate apărea după primul an de mandat. Este nevoie de continuitate, este nevoie de formarea unei echipe proactive (aici, majoritatea șefilor de servicii publice au sub 35 ani) și de creearea de strategii reale pentru viitorul unei comunități)

Comunitatea din Susice a înțeles că trebuie să contribuie la bunăstarea orașului, la dezvoltarea spiritului civic și la formarea unei relații de prietenie în legătură cu vecinii și cu administrația publică, lăsând la o parte ranchiunea și orgoliul! La ei nu există vorba Primarul Torma şi modelul cehilor din SusicePrimarul Torma şi modelul cehilor din Susice Primarul Torma şi modelul cehilor din Susice să moară capra vecinului!

Moldova Nouă are potential turistic mai mare decât Susice, potential industrial cum alte zone nu au (zăcământ minereu), potential logistic prin deschiderea punctului vamal de trecere a bacului și reînvierea portului din Moldova Veche!

Primarul din Susice a reușit să îmbunătățească orașul în 11 ani! Eu îmi doresc să reușim la Moldova Nouă, într-un termen similar sau chiar mai scurt”, mărturiseşte Adrian Torma.

Powered by Jasper Roberts - Blog