Menu

Articol

Prof. Maria Sandu, din Reşiţa, a introdus costumul popular în procesul de educaţie şcolară

Autor: 

La Colegiul Tehnic Cărăşan din Reşiţa a fost deschisă o expoziţie de artă populară şi decorativă, realizată de prof. Maria Sandu, cadru didactic la colegiul reşiţean. Expoziţa „înfloritelor” costume populare, recondiţionate de Maria Sandu şi elevii săi, se intitulează „Dăruire în culori de primăvară”.

Despre expoziţie a vorbit dr. fil. Ada D. Cruceanu:

„O colecţie de costume populare, reprezentând aproape toate cele şapte zone etnofolclorice ale Banatului montan, concepută cu atâta drag de doamna prof. Maria Sandu şi ca „instrument didactic”, este, în mod cert, una din căile de relevare şi reprezentare a identităţii locale, parte din identitatea naţională, dar şi un mijloc de prezervare a acesteia prin integrarea costumului în procesul de educaţie şi instrucţie la clasă. Iar dacă pasiunea pentru arta populară este dublată, aşa cum se întâmplă în acest caz, de un indubitabil „meşteşug” în artele domestice ale împletitului şi croşetatului, la rândul lor parte a „artei textile”, cu atât mai valoroasă este expoziţia-lecţie pe care ne-o oferă, venind, din frumosul Iaşi în bogatul Banat de munte, doamna Sandu, cea care devine, iată, un cercetător sui-generis al locului unde s-a stabilit şi, deopotrivă, un promotor al valorilor acestuia”. 

Maria Sandu a depănat firul amintirilor şi a declarat că dragostea pentru lucrul de mână este moştenită din familie, de la bunica şi mama ei.

„Am realizat această expoziţie pentru a cinsti şcoala unde predau şi oraşul care m-a primit cu braţele deschise în anul 1986, când am venit  de la Iaşi, fiind repartizată, aici, la Reşiţa. Costumele le-am recondiționat împreună cu elevii noștri, în special cei de la cursurile de seral. Ei au fost foarte interseaţi de această activitate, iar costumele reprezintă mijloace didactice pentru școala noastră. Costumele sunt din colecția mea şi provin din diferite zone ale Banatului. Sunt costume din Soceni, Ezeriș, Fârliug, din  Valea Almăjului, Dalboșeț”, a spus prof. Maria Sandu.

„Recondiţionarea costumelor este un meşteşug, o experienţă care ajută la menţinerea unei identităţi locale, atât de necesare în zilele noastre. Acţiunea a fost făcută pentru a creiona mai bine valorile spirituale ale Banatului Montan”, a afirmat Angelica Herac.

Proiectul a fost realizat de către coordonatorii: Angelica Herac şi Ecaterina Tudor, de la Direcţia Judeţeană de Conservare şi promovare a Culturii Tradiţionale Caraş-Severin,  cu prof. Maria Sandu, de la Colegiul Tehnic Cărăşan.

Powered by Jasper Roberts - Blog