Menu

Articol

Raed Arafat are planuri mari pentru Caraş-Severin

Prezent luni la Reşiţa, la bilanţul pe 2018 al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, ministrul Raed Arafat a ţinut să precizeze faptul că la nivelul judeţului se simte lipsa personalului specializat în ceea ce priveşte medicina de urgenţă.

„Județul Caraș-Severin este unul dintre județele cărora le lipsește mașina de terapie intensivă, aceeași situație se regăsește și la nivel naţional. Din păcate procesul de angajare este foarte lung comparativ cu alte țări și asta face ca un medic, din momentul în care termină și până la momentul în care este angajat, să stea o perioadă de timp poate chiar fără venituri, iar unii dintre ei se vor îndrepta spre posturi unde angajarea este mai facilă. Va trebui să ne gândim la soluții, să puteam să angajam mai ușor și mai eficient oameni în posturi cheie și care sunt vacante de mult timp și pe care nu le putem acoperi”, a afirmat, la Reşiţa, Raed Arafat.

În ceee ce priveşte dotările Serviciului Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, Arafat spune că parcul auto din Caraş-Severin se va reînnoi cel mai târziu până în luna iulie 2019.

„În decembrie 2018 au intrat în ţară 420 de ambulanţe, atât pentru SAJ cât şi pentru SMURD, urmează ca în 2019 să primim diferenţa până la 1.300 de ambulanţe. Acest lucru nu este suficient deoarece sunt maşini care au sute de mii de kilometri şi deja sunt în reparaţii”, a mai spus ministrul.

Un alt aspect important pentru Caraş-Severin este lipsa unei echipe de scafandri în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar se pare că reprezentanţii judeţului au găsit soluţia, fiind cu un pas înaintea celor de la Bucureşti. Arafat a precizat că abia în 2020 ar putea fi finalizat la nivel naţional un proiect ce ar duce la specializarea pompierilor militari în scufundări profesionale.

Vestea bună este că la sfârşitul anului trecut Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu ISU Caraş-Severin, a depus cererea de finanţare în cadrul Programului Interreg-IPA CBC România-Serbia, pentru proiectul Managementul Durabil Integrat al Situaţiilor de Urgenţă din Banat, care a primit punctaj favorabil şi a trecut de cele două etape de evaluare.

Conform preşedintelui CJ, Silviu Hurduzeu, judeţul ar putea primi finanţare în ceea ce priveşte formarea unei echipe de scafandri, cu tot cu dotările necesare pentru intervenţii în astfel de situaţii.

„Sperăm ca acest proiect să primească finanţare, a trecut deja de primele două etape, urmând ca la sfârşitul acestei luni să semnăm actele”, a afirmat recent Hurduzeu.

Powered by Jasper Roberts - Blog