Menu

Articol

Raport de senator. Ionuţ Chisăliţă, şase luni de activitate în Parlamentul României

Ionuţ Chisăliţă

Senatorul PSD Ionuţ Chisăliţă este primul dintre parlamentarii cărăşeni care şi-a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, activitatea după şase luni de mandat. Alături de parlamentar s-au aflat o parte din foştii săi colegi din Consiliul Local Reşiţa, acolo unde a activat până la sfârşitul anului trecut.

În cele şase luni de mandat, Ionuţ Chisăliţă şi-a aduus contribuţia la 11 proiecte legislative, dintre care două sunt personale. Unul dintre ele vizează modificarea Legii cadru nr. 284/2010, actualizată în 2014. Prtactic, este vorba de modificarea art. 19 din lege în sensul că: „Pentru activitatea desfăşurată de persoanele cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază”.

Propunerea legislativă are ca obiect înlăturarea eliminării inechităţilor între persoanele cu dizabilităţi/handicap grav şi accentuat, cu tipuri de handicap diferite, angajate în muncă. Până acum, acest spor este acordat doar persoanelor nevăzătoare.

„Propun ca toate persoanele cu dizabilităţi/handicap grav şi accentuat să primească pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, un spor de 15% din salariu de bază”, spune Chisăliţă.

Dacă proiectul va trece, peste 400.00 de persoane aflate în această situaţie vor beneficia de acest spor salarial important.

Un alt proiect de lege iniţiat de senatorul PSD se referă la modificarea art. 44 din Legea 254/3013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor private de libertate, în sensul că persoanele aflate în această situaţie ar trebui să urmeze o formă de calificare organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă imediat după expirarea perioadei de carantină a deţinutului, şi nu cu nouă luni înainte de eliberare, cum se întâmplă în prezent.

„Numărul deţinuţilor care au participat la activităţi de formare profesională a scăzut semnificativ în 2016, comparativ cu anul 2015. Astfel, anul trecut doar 519 deţinuţi au urmat cursuri de calificare profesională, faţă de peste 2.000 înregistraţi în 2015”, a ţinut să sublinieze Ionuţ Chiseliţă, convins că modificarea legii va da posibilitatea deţinuţilor să se orienteze mai corect către o calificare profesională.

Powered by Jasper Roberts - Blog