Menu

Articol

Războiul care va veni

Autor: 

La sfîrșitul săptămînii trecute, cînd aproape nimeni nu se aștepta și în plin summit al NATO, armata syriană a declarat victoria asupra organizaţiei teroriste Stat Islamic, pe teritoriul syrian. Syria consideră că s-a pus capăt perioadei de dominare teritorială a Daesh, după un război care a fost pretextul confruntărilor între Rusia și Statele Unite, pe de-o parte, între Arabia Saudită și Iran, pe de alta, între Turcia și kurzi și între Uniunea Europeană și...? Interesant este că, în afară de Rusia și Iran, toate celelalte forțe au luptat împotriva lui Al-Baghdadi lovind în armata syriană!

Armata syriană a declarat victoria asupra Daesh după ce a preluat controlul și asupra ultimului bastion la al-Bukamal. Nu se ştie care este soarta liderilor Daesh, inclusiv a lui Al-Baghdadi. Unii jihadişti s-au predat, alţii au fugit spre frontiera cu Iraqul, dar mulţi au intrat în clandestinitate. Al-Baghdadi, care a proclamat aşa-zisul califat, la moscheea din Mosul, în 2014, nu a mai fost văzut decît într-o înregistrare video difuzată în septembrie, în care îi îndemna pe jihadişti să continue lupta. În 2014, cînd Statul Islamic a cucerit nordul Iraqului, facţiunile rivale din regiune şi-au unit forțele pentru a-i înfrînge pe extremiştii islamici. Acum, pe măsură ce Statul Islamic este pe punctul de a fi anihilat, vechile rivalități au ţîşnit la suprafață, cum ar fi lupta între kurzi și iraqieni, pentru independența primilor, dar, mai concret, pentru controlul celui mai vechi cîmp petrolier iraqian – Baba Gurgur sau Tatăl Focului, cum l-au botezat în 1927 kurzii.

Syria consideră că Daesh a fost eliminată, în urma luptelor din ultimele luni. Armata syriană sprijinită de miliţiile şiite, cu ajutorul forţelor ruse şi ale Iranului, îşi asumă prăbuşirea infrastructurii teroriste Daesh. Alături de Bashar Al-Assad au luptat și milițiile șiite libaneze din cadrul Partidului lui Dumnezeu, Hezbollah, care, în urma anunțului victoriei asupra Daesh, au ieșit întărite în spiritul rezistenței, dar și în confruntarea istorică dintre șiiți și sunniți. Să fie acesta motivul demisiei premierului Saad al-Hariri?

Voci guvernamentale de rang înalt din Liban suspectează Arabia Saudită că îl reţine pe liderul sunnit Saad al-Hariri împotriva voinţei sale şi intenţionează să coopereze cu alte state pentru a obţine întoarcerea acestuia în ţară. Demisia sa surprinzătoare a alimentat în Liban speculaţii potrivit cărora politicianul, un aliat al saudiţilor, a fost prins la mijloc în lupta pentru putere, în regiune, dintre Riyadh şi Teheran, şi constrîns să demisioneze. Arabia Saudită acuză mişcarea şiită libaneză Hezbollah de faptul că a ”deturnat” sistemul politic. În alocuţiunea în care şi-a anunţat demisia, Hariri a atacat atît Iranul, cît şi Hezbollahul, pe care le-a acuzat că au semănat discordie între ţările arabe şi a spus că se teme că ar putea să fie asasinat. Două declarații făcute de oficiali saudiți dezvăluie însă un aspect periculos: războiul cu axa șiită Iran – Hezbollah, cu implicarea Israelului!

Acțiunile Iranului „pot fi considerate un act de război împotriva Regatului Saudit“, i-a spus prințul moștenitor ministrului britanic de externe, Boris Johnson, citat de agenția oficială SPA. Este vorba despre racheta lansată de rebelii șiiți din Yemen, care a căzut în preajma aeroportului din Riyadh exact în ziua epurărilor politice. Mohammed bin Salman a dat vina pe Iran pentru furnizarea acestor rachete, fapt ce „este o agresiune a regimului iranian“. A urmat declarația ministrului saudit pentru Afaceri în Golf, Thamer al-Sabhan: „Vom trata guvernul Libanului ca pe unul care declară război Arabiei Saudite din cauza agresiunii Hezbollah“! O declarație care vine după surprinzătoarea demisie anunțată tocmai de la Ryiadh a premierului libanez Saad al-Hariri!

Liderii mondiali se ițesc la Riyadh cu intenția de a lua pulsul exportatorului de wahabism, prințul-moștenitor Mohammed bin Salman, care, într-o singură noapte, și-a lichidat adversarii politici: au fost arestați 11 prinți, patru miniștri și zeci de foști miniștri. Arestările, justificate de lupta anticorupție, sînt puse pe seama consolidării puterii și pregătirea așteptatei preluări a tronului.

Pentru Daniel Shapiro, fost ambasador al SUA în Israel (2011-2017), situația este foarte gravă și scrie în cotidianul israelian Haaretz că demisia premierului libanez este parte a strategiei saudite de a atrage Israelul într-un război cu Hezbollah și cu Iranul. Este o luptă pentru diminuarea influenței iraniene, „în care Israelul și Arabia Saudită sînt total aliniate“.

Powered by Jasper Roberts - Blog