La Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, astăzi, a avut loc simpozionul medical: „Factorii care determină controlul diabetului zaharat”, susţinut de dr. Diana Muşat, dr. Caius Diaconescu şi referent Carmen Ivan. Evenimentul a avut loc în cadrul manifestării „7 zile – 7 arte”, organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa, ajuns la ediţia a 22-a.
Tot astăzi, de la ora 22.00, la Pub – BaRock, se va desfăşura serata muzicală „ Pe aripile muzicii de altădată”, coordonator Mircea Suciu. „7 zile – 7 arte” a început ieri şi va continua zilnic până joi, 28 mai, cu spectacole artistice, cu muzică, dans, lansări de carte şi expoziţii.
Ieri, la deschiderea manifestării „7 zile – 7 arte” a fost lansat volumul „Reşiţa muzicală”, de Gheorghe Jurma, editura TIM, Reşiţa, 2015. Discursul inaugural a fost susţinut de către directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Marian Apostol, care a făcut un rezumat al activităţilor aflate în program. Apoi, dacă tot era vorba de „Reşiţa muzicală”, corul „Menestrelul”, coordonat de Adriana Ponoran. Din repertoriul fermecătorilor copii am reţinut o melodie pusă pe versurile lui Gheorghe Azap: „Când voi avea şi eu un cal, / Furat de la vreun beduin, / O să te aduc de pe litoral, / La mine-n Caraş-Severin”.
Referindu-se la volumul „Reşiţa muzicală”, autorul, Gheorghe Jurma, a declarat: „Cartea s-a născut după ce am realizat „Monografia Casei de Cultură a Sindicatelor”, unde există mai multe capitole despre formaţiile muzicale. Am realizat două forme ale acestei cărţi, una în 2007, una în 2011, şi, în sfârşit, m-am decis să o refac, deşi, astăzi, constat că trebuie să o mai refac la vară, pentru la toamnă, pentru altă ediţie. Cartea aceasta cuprinde câteva segvenţe despre formaţii şi evenimente muzicale, despre personalităţile muzicale ale Reşiţei, despre învăţământul muzical, respectiv cele două mari instituţii: Conservatorul, de altădată, acum - Şcoala Populară de Artă şi Şcoala de Muzică, astăzi – Liceul de Arte „Sabin Păuţa”. Am încercat să valorific tot ceea ce am avut la îndemână, dintr-o activitate de gazetărie, din anii 1970 – 1990 şi ulterior, aşa încât, în final, cartea este şi o inevitabilă bibliografie, cu matrial decupat din presă, cu evenimente, formaţii, oameni şi aşa mai departe, adică o mărturie absolut necesară despre Reşiţa muzicală. Pot să spun, cu toată modestia, că este o sinteză, o primă sinteză asupra acestui domeniu. Sper că voi reuşi să dau până la toamnă o altă sinteză, despre Reşiţa literară, o carte care şi ea este lucrată de nu ştiu câţi ani sau zeci de ani, dar, pe care, promit acum să o realizez până în luna septembrie”.
După lansarea cărţii, elevii instrumentişti de la Liceul de Arte „Sabin Păuţa”, József Rácz, Natanel Dragoş, Florin Codruţ Cornea şi Lăzărică Cega, coordonaţi de profesorul Eremia Breşneni, au preezntat un colaj muzical.
Mâine, duminică, 24 mai, de la ora 10.00, în sala de conferinţe a Casei de Cultruă a Sindicatelor Reşiţa, va avea loc dezbaterea pe tema: „Fenomenul religios în ţara noastră şi încadrarea lui în context ezropean”. Conduce dezbaterile Sorin Vuca. Manifestarea este organizată cu sprijinul Fundaţiei „ONISIM”.