Începând cu acest weekend, Reșița s-a înscris pe orbita circuitului internațional de caricatură, lucru ce i se datoarează maestrului Ștefan Popa Popa’s, Primăriei și Consiliului Local Reșița. În semn de apreciere și de respect pentru tot ce a făcut dramaturgul, prozatorul și umoristul Mircea Cavadia pentru Reșița și Banatul de Munte în domeniul artei satirice, Popa Popa’s a lansat ideea unui Festival Internațional de Umor, care să-i poarte numele celui care a plecat la nici 65 de ani dintre noi. Iar pentru prima ediție, la Liceul de Arte „Sabin Păuța“ s-a organizat un Salon internațional de grafică satirică.
Pe simeze expuse lucrări de grafică satirică semnate de 160 de caricaturiști din 49 de țări, de pe patru continente.
La întrebarea, „De ce Reșița și de ce Mircea Cavadia“, maestrul Popa’s a spus: „Pentru că Mircea Cavadia este după părerea mea cel mai reprezentativ umorist pe care l-a dat Reșița în ultimii 40 de ani. În urmă cu zece ani, Mircea Cavadia organiza aici, la Reșița un apreciat festival de umor, și nu știu de ce acesta nu a continuat. Din Respectul meu pentru valoarea lui, prin locul pe care îl ocupă în literatura umoristică din România, acest festival merita să poarte numele lui Mircea Cavadia. Și încă ceva: acest salon este singurul lucru constructiv ce s-a făcut în capitale reședințe de județe“.
La rândul său, primarul Mihai Stepanescu a elogiat activitatea lui Mircea Cavadia și i-a mulțumit lui Ștefan Popa Popa’’s pentru ideea organizării acestui festival. „Primăria și Consiliul Local Reșița au răspuns solicitării maestrului de a organiza o manifestare de acest gen la Reșița care să poarte numele cunoscutului scriitor și publicist Mircea Cavadia. Avem parte de o participare select, cu artișiti de talie internațională. Cred că și pe viitor Primăria și Consiliul Local Reșița să se implice în astfel de manifestări“, a ținut să precizeze primarul Stepanescu.
Prima zi a festivalului, de sâmbătă, 10 octombrie, s-a bucurat de o participare numeroasă, mulți elevi dornici să deprindă tainele acestui gen satiric, dar și un public eterogen atras și fascinat de opera și numele lui Popa Popa’s.
Între caricaturiștii prezenți s-au numărat Marian Avramescu, din Ploiești, Leonte Năstase, Constanța, Adelina Crivac și Bianca Bălășoiu, din Dr. Turnu Severin.
Un moment interesant l-a reprezentat inițierea tinerilor reșițeni în tainele caricaturii, cei mai buni fiind răsplătiți cu premii și bani.
Au fost acordate premii și diplome de excelență participanților și organizatorilor acestei primei ediții a Festivalului Internațional de Umor „Mircea Cavadia“. Un moment aparte l-a constituit intervenția pe care a avut-o soția celui sărbătorit în aceste zile, Gertruda Steiner, care a spus, între altele: „De apreciat gestul autorităților locale de a fi de accord cu organizarea festivalului. Le mulțumesc celor care s-au implicat, în special lui Popa’s, dumneavoastă, cei din sală, pentru că în acest fel Mircea Cavadia își «serbează» ziua de naștere, aici, cu dumneavoastră“. De precizat că Mircea Cavadia s-a născut în data de 6 octombrie 1950.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată aproape în exclusivitate portrete executate la minut, cei prezenți având ocazia să-l vadă la lucru chiar pe Ștefan Popa Popa’s.
Festivalul continuă și duminică, 11 octombrie.