Menu

Articol

Reșițeni, pregătiți-vă de recensământ! Primăria vrea să știe cât mai multe despre fiecare dintre noi!

Primarul Ioan Popa între Bruno Ștefan, stânga, și rectorul Andrade Bichescu

Chiar dacă au trecut doar cinci ani și jumătate de la recensământul național, conducerea Primăriei Municipiului Reșița propune realizarea unei cercetări socio-demografice, în colaborare cu Biroul de Cercetări Sociale București și Universitatea „Eftimie Murgu“.

Atât primarul Ioan Popa, cât și Bruno Ștefan, directorul BCS București, sunt convinși că o astfel de cercetare, la care UEMR participă cu 300 de studenți ce vor umbla din casă în casă, va avea o marjă de eroare zero, spre deosebire de recensământul realizat în 2011 de Institutul Național de Statistică, considerat plin de erori.

În opinia primarului Popa, această cercetare ar trebui să ne dea dimensiunea realității în municipiul reședință de județ, de la care se pleacă în abordarea unor proiecte ce vizează dezvoltarea municipiului.

„Consider că este foarte important să facem această cercetare socio-demografică. Intuiția mea îmi spune că suntem mai puțini decât estimau datele din 2011. Mă interesează trei lucruri: unde se află cei plecați din Reșița, ce anume i-ar determina să se reîntoarcă acasă și care este numărul de locuințe libere din oraș, pentru ca să știm pe ce ne bazăm în situația unor investiții de viitor“, a spus Popa într-o conferință de presă.

La rândul său, Bruno Ștefan este convins că această cercetare va răspunde cu exactitate la toate întrebările administrației locale.

„Este pentru prima oară când un astfel de recensământ este făcut de o universitate. Niciunde în lume, recensământul nu este făcut de studenți, ceea ce reprezintă o provocare pentru toată lumea, mai ales pentru universitatea reșițeană. Trebuie să atingem fiecare locuință din oraș, pentru a afla unde au plecat reșițenii, cu ce se ocupă și ce venituri au. Ne bazăm pe o forță umană numeroasă, care va fi motivată să participe la așa ceva, deoarece este un lucru inedit pentru Universitatea «Eftimie Murgu» din Reșița“, afirmă Bruno Ștefan.

În privința costurilor, primarul Popa spune că nu a făcut o estimare a acestora, însă ofertele inițiale se învârteau în jurul a 50-60.000 de euro, iar acest lucru l-a determinat să aleagă varianta cu studenții și Biroul Cercetări Sociale București. În acest caz, cheltuielile nu vor depăși 27.000 de euro.

Cercetarea va demara săptămâna viitoare și va dura cel mult două luni.

Powered by Jasper Roberts - Blog