Municipalitatea reşiţeană a primit din partea tinerilor o lecţie de conduită. La finele anului trecut, Direcţia Judeţeanş pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Centrul De Voluntariat Reşiţa, Primăria Reşiţa şi Lions Club Reşiţa Montană a lansat un concurs dedicat tinerilor din oraş care doresc să se implice în problemele comunitaţii în care trăiesc.
Reșița Urban Quest a avut ca scop principal conştientizarea tinerilor în ceea ce priveşte problemele oraşului natal, dar şi găsirea de soluţii pentru rezolvarea acestora. Astfel, concurenţii au avut misiunea de a identifica zone de important interes din Reşiţa şi care merita să fie puse în evidenţă de municipalitate. Spre surprinderea oragnizatorilor, la concurs s-au înscris 31 de participanţi, care şi-au luat în serios atribuţiile. Ei au prezentat câteva lucrări extraordinare, cu o documentare făcută ca la carte, dar şi cu sugestii pertinente, şi demne de luat în seamă de edilii municipalităţii, care nu trebuie decât să fie atenţi la propuneri şi să le pună în practică.
Premiul cel mare a fost câştigat, pe bună dreptate de Oana Bezergheanu. Tânăra a venit cu cele mai inedite propuneri pentru zonele cele mai cunoscute din oraş şi din împrejurimi. Printre acestea se numără funicularul, iar Oana vine cu ideea ca acesta să fie iluminat corescunzător şi amplasarea unor panouri pe picioarele funicularului cu scurte fragmente din istoria sa. Lacul Doman ar putea fi amenajat. Transformarea locului, în unul de agrement, cu hidrobiciclete, bărci, parcare, ponton, camping, activităţi de aventură şi chiar o cabană/terasa. „Locul de la stemă şi drumul oferă peisaje extraordinare și, de ce nu, poveşti interesante precum „Poteca fermecată”, proiect realizat de tineri de liceu alături de o asociaţie pro natura care au contribuit la realizarea unor trasee pedestre. Propun amenajarea drumului cu balustrade şi podeţe de lemn, iar la stemă, realizarea unui punct de observare“, scrie Oana Bezergheanu în prezentarea sa. Propunerea pentru Crucea Herglotz este curăţarea şi refacerea pietrelor pe care stă crucea, însemnarea traseului până acolo, începând din Piaţa 1 Decembrie- poate amplasarea unui panou mare care să indice trasee pedestre ce pornesc din Centrul Civic, panou cu scurtă istorie. Mulţi dintre reşiţeni au trecut de mii de ori prin pasajul Nera, iar propunerea tinerei este de a crea acolo un spatiu de proiectare a diferitelor imagini/jocuri de lumini. Cea mai pertinentă soluţie cu care a venit Oana este trotuarul podului Intim, unde nu se doreşte decât respectarea bunului simţ nivelarea trotuarului și înlocuirea capacelor de canal - revopsirea balustradelor sau chiar înlocuirea acestora.
Toate ideile au fost extraordinare, iar organizatorii au avut o treabă dificilă de a alege cele mai bune propuneri. În orice caz, concursul a demonstrat că tinerii reşiţeni doresc să se implice în comunitatea în care trăiesc, rămâne doar ca cineva să îi asculte şi să le ofere sprijinul cuvenit.