Tinerii reşiţeni au primit o provocare din partea Direcţiei judeţene pentru tineret şi sport, Centrul de voluntariat Mansarda şi Clubul Lyons. Reşiţa Urban Quest este un concurs destinat tinerilor care doresc să se implice în reîmpropătarea imaginii oraşului. Astfel, poveştile ce vor intra în concurs vor fi premiate cu sume importante de bani, dar vor fi şi incluse pe o hartă ce va putea ajunge în mâinile turiştilor. Fiecare tânăr are ocazia să îşi prezinte viziunea lui faţă de oraşul natal, iar de această dată, părerea lui va fi analizată de un juriu.
Concursul este gândit pe două secţiuni. Prima, își propune să readucă la viață obiective și locuri ce ascund povești demne de a trezi interesul, atât al locuitorilor, dar mai ales al turiștilor. „În ultima vreme, pare că ne-am conformat cu ideea că Reșița nu mai este orașul prosper de altă dată, ci mai degrabă un orășel amorțit, gri, al micilor frustrări cotidiene. Avem însă acum ocazia să trasăm în Reșița noi „cărări urbane”, redescoperind clădiri, locuri și spații de mult uitate pe care să le punem în lumină și să le transformăm în adevărate puncte de atracție. Ne gândim, de exemplu, la locul unde lumea se ducea să își coacă pâinea pe vremuri, la Muzeul de Istorie, Universalul vechi, cartierul Muncitoresc, la casele în care au locuit diverse personalități ale orașului, la un loc cu un graffiti purtător de mesaj și multe altele”, spune Dana Lupşan, consilier Direcţia pentru tineret şi sport.
Cea de a doua secţiune lansează provocarea identificării unor locuri necorespunzător administrate din oraș, dar care cu un minim de resurse ar putea să își schimbe înfățișarea. Tinerii pot să semnaleze locurile ce pun în pericol siguranța trecătorilor, de exemplu: aspectul containerelor de gunoi, buruienile ,,neîmblânzite" și orice alt element inestetic care vă deranjează vizual și nu numai.
Astfel, se realizează minim şase fotografii și se fac propuneri de soluții pentru îmbunătățire, sub forma unor texte descriptive, fotografii prelucrate, a unor schițe sau desene ușor accesibile oricărui cetățean. Toate materialele vor fi trimise în format JPEG și/sau PDF la adresa de e-mail: resitaurbanquest@gmail.com, cu menționarea secțiunii, sau vor fi predate la Centrul de Tineret Mansarda Reșița în fiecare marți și joi între orele 17⁰⁰ – 19⁰⁰, începând cu 1 decembrie și până în data de 27 decembrie 2017.
În urma jurizării, câștigătorii fiecărei secțiuni vor fi anunțați pe data de 29 decembrie. Ulterior, materialele primite în concurs vor fi expuse în holul Casei de Cultură Reșița, în perioada 1 – 31 ianuarie 2018.