Menu

Articol

Retrospectivă: Cele mai citite ştiri din 2015. Cu mulţumiri pentru cititori. La mulţi ani!

Autor: 

Anul 2015 a fost dominat, în presa din Caraş-Severin, de ştirile din domeniul justiţiei, ca urmare a acţiunilor oamenilor legii, care au scos la iveală băniute fapte de corupţie. Cele mai multe dintre acestea au şi fost dovedite, altele se află încă în faza judecăţii sau în cercetare. Per ansamblu, cazurile Frunzăverde, Ghiorghioni, Stepanescu, apoi, corupţia unor profesori din universitatea reşiţeană şi ale unor oameni de afaceri din Caraş-Severin, au atras atenţia citiorilor noştri. Dar, aceştia nu au rămas insensibili la mişcările politice, la problemele economice, la problemele din turism şi la cele sociale. Astfel, cea mai vizualizată ştire din anul 2015 a fost cea referitoare la un tânăr cu dizabilităţi, care luptă cu viaţa şi cu sistemul. Este vorba despre articolul  „Fericitul” Augustin, o poveste impresionantă despre viaţa tânărului Augustin Jorz, din Reşiţa, care a atras atenţia a peste 8000 de cititori. Prezentăm lista primelor cinci articole, care au adunat cele mai multe vizualizări în anul 2015, mulţumindu-le cititorilor noştri pentru fidelitate. Sperăm să venim cu mai multe ştiri bune în 2016.

1. 8046 vizualizări
„Fericitul” Augustin - 21 octombrie 2015 (Social)

„Augustin Constantin Jorz are 27 de ani, şi-a făcut studiile de licenţă şi master în specialitatea marketing, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, are domiciliul într-o locuinţă socială din Reşiţa, o cameră de cămin, fără apă şi fără încălzire. Camera este despărţită de balcon de un paravan, pe care îl numeşte „paravanul groazei”, pentru că, iarna, de acolo vine gerul năprasnic şi boala".

„Problema e că Augustin suferă de artrogripoză, o boală pe care o are din naştere şi din cauza căreia, practic, nu are articulaţii. De exemplu, oasele picioarelor, acolo unde ar trebui să fie genunchii, sunt sudate rigid. Iar acolo unde are articulaţii, la degete, la glezne, acestea sunt contractate. Mişcările sunt extrem de limitate, de multe ori dureroase. Cu toate acestea, Augustin scrie la calculator, descarcă fotografii, muzică, prelucrează materiale audio şi video. Foloseşte telefonul mobil, acum cu touchscreen, navighează pe internet. Da, face multe! Pare încurajator, chiar frumos! Dar, viaţa lui Augustin nu e de loc frumoasă. Veceul şi baia sunt la capătul (întunecat) al coridorului şi deplasarea până acolo e o aventură. Mai mult, de la baia, unde apa de la robinet curge agonizant de încet, trebuie să-şi care apă în butelii de plastic pe care le pune într-o sacoşă. Face drumul acesta de mai multe ori pe zi, pentru că trebuie să-şi aducă apă în sticle şi pentru gătit şi pentru spălat haine. De gătit îşi găteşte pe o plită electică, cu un singur ochi (un reşou). Face mâncăruri simple, care nu necesită multe manevre, cum ar fi macaroane cu dulceaţă. Dar, de cele mai multe ori mănâncă în oraş. E mai scump, însă trebuie să mănânce, pentru că acumulează greu masă musculară, slăbeşte şi atunci se mişcă şi mai greu. Spălatul e mai complicat. Îşi pune hainele într-o găleată, toarnă o sticlă-două de apă peste ele, apoi înfierbântă o cratiţă de apă, pe care o toarnă peste haine şi le lasă la înmuiat cu detergent. Aşa, când îşi face degetele cârlig şi le scoate din găleată, hainele sunt aproape spălate. Iarna, însă, e cumplit, din cauza frigului. Încălzeşte un colţ din încăpere cu o aerotermă, dar în celelalte colţuri e frig ca în peşteră".

http://www.argument-cs.ro/content/%E2%80%9Efericitul%E2%80%9D-augustin

2. 6579 vizualizări
Hotelurile groazei de pe Muntele Semenic - 4 ianuarie 2015 (Turism)

„Muntele Semenic este şi astăzi vizitat de mii de turişti, care au umplut pârtile de schi şi cabanele. Mulţi turişti fac sport, dar şi mai mulţi numai se plimbă prin staţiune, pentru a se bucura de aerul curat şi de ninsoare. Printre cabanele aglomerate, în staţiunea de pe Semenic, se înalţă câteva construcţii, hoteluri monumentale, dar care au un aer sinistru, din cauză că sunt părăsite".

„Şi hotelul Nedeia aparţine tot lui Gruia Stoica şi a fost închis tot în anul 2000. Despre acest hotel, un ospătar care au lucrat la Nedeia din 1980 până când s-a închis ne spune: „A fost perla Semenicului. Hotelul era plin cu turişti şi iarna şi vara. Acum, când mă uit la el, mă apucă plânsul”. Ne-am apropiat de hotelul-buncăr cu geamurile sparte şi am observat că are şi uşile sparte, date de perete. Niciun indicator care să interzică intrarea. Am intrat. Prin zăpada viscolită şi aruncată pe holuri, prin camere, se văd urme de oameni şi de câini. Multe urme de câini. Prin camere, imaginile sunt ca dintr-un film suprarealist. Mese şi fotolii acoperite de zăpadă, veceuri smulse, televizoare sparte, cuiere acoperite cu ţurţuri de gheaţă". 

http://www.argument-cs.ro/vechi/content/hotelurile-groazei-de-pe-muntele...

3. 6212 vizualizări
Şapte ţigani din oraşul Bocşa au fost prinşi în Austria, după ce au jefuit, violat şi ucis! - 20 septembrie 2015 (Actualitate)

„Poliţia din Austria a arestat şapte membri ai Clanului Broască, din Bocşa, judeţul Caraş-Severin, după ce aceştia au jefuit mai mulţi bătrâni în Austria, Germania şi Elveţia, i-au bătut şi torturat. În cursul celei mai recente spargeri dintr-o locuinţă, în data de 8 septembrie, în Germania, membrii clanului au ucis un bătrân. Cu o săptămână mai devreme, au bătut şi violat o bătrână în Elveţia. Infractorii, toţi din aceeaşi familie, au vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, doi dintre ei locuiesc în Bocşa Română, ceilalţi 5 au domiciliul într-o casă din Bocşa Montană.

Conform informaţiilor, ţiganii extrem de periculoşi ar fi originari din Craiova, dar cetăţenii din Bocşa îi cunosc foarte bine, din cauză că aceştia au fost spaima oraşului şi a împrejurimilor de câţiva ani, de când s-au stabilit în localitate. De altfel, de la un martor din Bocşa Montană am aflat că autorii spargerii din noaptea de Revelion – 2015, de la casa parohială a bisericii romano-catolice din Bocşa Montană, ar fi, cu siguranţă, tot membrii Clanului Broască. Aceasta fiindcă, atunci, urmele de paşi, lăsate prin zăpadă de hoţii care au furat 1000 de euro şi 2000 de lei din casa parohială, duceau direct la casa clanului de ţigani. Cu acea ocazie, aşa cum a scris presa locală, preotul jefuit şi vecinii erau scandalizaţi de faptul că indiciile lăsate de hoţi prin zăpadă nu au fost luate în considerare de poliţişti, pentru a-i prinde pe infractori".

http://www.argument-cs.ro/content/%C5%9Fapte-%C5%A3igani-din-ora%C5%9Ful...

4. 6141 vizualizări
S-a stins din viaţă medicul Octavian Apahideanu - 4 septembrie 2015 (Eveniment)

„Octavian Apahideanu a murit aseară în locuinţa sa din oraşul Bocşa, la vârsta de 76 de ani. Octavian Apahideanu a fost medic primar ginecolog, doctor în medicină, autor şi coautor a şapte cărţi de specialitate. A fost un erudit, un mare cititor de literatură, filosofie, teologie, un mare degustător de vorbe rafinate şi un excepţional coseur. Despre Octavian Apahideanu s-au scris cărţi, Titus Crişciu dedicându-i volumul „O viaţă, o profesie – convorbiri cu dr. Octavian Apahideanu” (ed. Timpul – 2000) şi publicându-i gândurile în alte două cărţi de interviuri.

Octavian Apahideanu a fost unul dintre medicii de excepţie ai Spitalului Judeţean din Reşiţa. În ultimii ani, după ieşirea la pensie, s-a retras la locuinţa sa din Bocşa, dedicându-se lecturilor şi drumeţiilor. Octavian Apahideanu a fost întruparea ideii de prietenie, înţelepciune, umor şi nostalgie. Una din cugetările sale este: „Poporul român nu duce lipsă de inteligenţe, duce lipsă de caractere”.
Tavi, cum îl alintau prietenii, a fost un fel de „vedetă” în reţeaua Facebook, unde nu înceta să-şi bucure prietenii, cunoscuţii şi necunoscuţii, cu vorbele sale de duh. Ultima sa postare datează din data de 1 septembrie, a.c., şi este un clip realizat de Octavian Apahideanu împreună cu Manuela Maliţa, cu imagini fotografice de la Medjugorje, având ca fundal sonor cântecul „Io ti amo Gesú” – Canto di Medjugorje. La comentariile de apreciere ale prietenilor, Octavian Apahideanu a răspuns, în data de 2 septembrie, la ora 3.28 p.m.: „Mă bucură faptul că vă plac imaginile prinse și vă mulțumesc pentru aprecieri, dragi prieteni. Gânduri de bine și sănătate!”

http://www.argument-cs.ro/content/s-a-stins-din-via%C5%A3%C4%83-medicul-...

Ştirea de pe locul cinci, în clasamentul general, este cea care apare şi în topul din domeniul justiţie, cu 3990 de vizualizări - Apar nume noi de patroni în înregistrările din dosarul Ghiorghioni - 9 iunie 2015. Prin urmare, completăm topul general cu ştirea care se situează pe locul şase ca număr de vizualizări:

6.  3594 vizualizări
Crăciun negru pentru vârstnicii de la căminul din Anina! Bătrâni şi bolnavi, aruncaţi în stradă de Guvernul tehnocrat! - 16 decembrie 2015 (Social)

„Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice din Anina, toţi cu boli cronice grave, chiar şi cu demenţă, sunt nevoiţi să-şi facă bagajele şi să plece din cămin, fără să ştie, însă, în ce parte să se îndrepte. Aceasta pentru că Ministerul Muncii a încetat finanţarea instituţiei, începâd din data de 31 octombrie, a.c. În aceste zile, cele 47 de persoane internate în cămin sunt întreţinute din contribuţia acestora, precum şi din economii şi unele venituri suplimentare obţinute de către instituţie. Însă, această situaţie nu se poate prelungi decât puţine zile, asfel că bătrânii vor trebui evacuaţi, cel târziu la începutul anului viitor.
Aflată în situaţie fără ieşire, Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice a început să caute alte aşezăminte sociale din judeţul Caraş-Severin, pentru a reloca vârstnicii. Din păcate, deocamdată doar Complexul de Servicii Sociale Comunitare (Azilul de bătrâni) din Reşiţa s-a arătat dispus să peia o parte dintre bătrânii din Anina. Dar, nu pe toţi şi nici într-un caz pe cei cu demenţă, din cauză că aceştia ridică probleme speciale de îngrijire. Iar la Anina sunt internaţi 20 de vârstnici care suferă de demenţă".

http://www.argument-cs.ro/content/cr%C4%83ciun-negru-pentru-v%C3%A2rstni...

Powered by Jasper Roberts - Blog