Recent, la Caransebeş s-a aflat, timp de o săptămână, prof. univ. dr. Livio Zerbini, prorectorul Universităţii din Ferrara, directorul Centrului Internaţional de Studii privind Marea Neagră şi profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, unde ţine cursuri legate de provinciile danubiene. Bunele relaţii statuate în urmă cu doi ani între universitatea italiană şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş s-au concretizat atât prin publicarea unor articole în presa de specialitate, cât şi prin săpături arheologice.
Alături de prof. univ. dr. Livio Zerbini, la lucrările efectuate la situl de la Tibiscum – Jupa participă şi un alt arheolog italian, Cristina Failla. Cei doi colaboratori au luat parte la o primă campanie de săpături, urmând ca, la sfârşitul lunii august, să aibă loc cea de a doua parte a programului de lucrări arheologice în cadrul acestui sit.
„Anul acesta are prin prima campanie arheologică iniţiată de Ministerul de Externe al Italiei, care se derulează chiar în aceste zile. Nu vom rămâne, însă, la acest stadiu al cercetărilor, le vom continua în viitor, un rol important în promovarea siturilor şi monumentelor istorice reprezentându-l turismul, iar potenţialul deosebit pe care îl are Tibiscumul face posibil ca, în anii care vor veni, să îl promovăm, iar situl să devină unul dintre centrele de turism cultural importante din România şi din Europa”, a spus Livio Zerbini.
Oaspetele muzeului caransebeşean, care, de curând, a fost numit director al Centrului de studii dedicate împăratului Traian, care are în componenţă universităţi şi muzee din Italia, a remarcat importanţa Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, precum şi a sitului de la Tibiscum, fapt pentru care s-a hotărât să le includă în structura noului Centru. De asemenea, prof. univ. dr. Livio Zerbini consideră că rezultatele cercetărilor comune trebuie să fie comunicate printr-o publicaţie, în acest sens dorind să se implice în editarea unei cărţi despre Tibiscum, care ar urma să vadă lumina tiparului în Italia.
„Lucrările sunt finanţate atât de partea italiană, cât şi de cea română. Pentru a ne încadra în buget, anul acesta ne-am propus să cercetăm Necropola romană, în două campanii despre care a vorbit şi colegul meu italian. Vreau să subliniez şi eu, încă o dată, că este extrem de important ce poate produce, din punct de vedere turistic, Parcul arheologic de la Tibiscum”, a adăugat şi managerul muzeului caransebeşean, dr. Adrian Ardeţ.