Menu

Articol

Romulus Vasile Ioan: Reşiţa s-a născut de ziua sa!

„Declararea zilei oraşului de către Consiliul local Reşiţa în ziua sărbătoririi Sfinţilor Apostoli „Petru şi Pavel” este un mod subtil de a marginaliza importanţa zilei de 3 iulie, în care cu certitudine uzina de fier Reşiţa a pornit”(!), spune abrupt, fără ocolişuri, un ardelean, „singur printre bănăţeni”, care a fost adoptat de Reşiţa, s-a lăsat adoptat de oraş şi de fabrică, mai mult, se dedică cercetării istoriei localităţii, precum şi promovării zestrei industriale a Reşiţei, prin diferite acţiuni culturale, artistice, ştiinţifice. E vorba despre hunedoreanul Romulus Vasile Ioan, director de fabrică în Reşiţa, scriitor şi susţinător al artelor.

Romulus Vasile Ioan a lansat de mai multe ori, cu ocazia unor evenimente publice, această întrebarea reşiţenilor: „De ce nu se sărbătoresc Zilele Reşiţei în preajma zilei de 3 iulie?! Aceasta este Ziua Reşiţei, fiindcă 3 iulie este data la care s-a născut, de fapt, Reşiţa industrială!”

Odată cu apropierea aniversării a 245 de ani de existenţă a „fabricilor de fier” de la Reşiţa, Romulus Vasile Ioan, recidivează şi lansează aceeaşi provocare. Iată ce spune directorul combinatului siderurgic din Reşiţa:

„Declararea zilei oraşului de către Consiliul local Reşiţa în ziua sărbătoririi Sfinţilor Apostoli „Petru şi Pavel” este un mod subtil de a marginaliza importanţa zilei de 3 iulie, în care cu certitudine uzina de fier Reşiţa a pornit. Fără a minimaliza importanţa sărbătorii unei biserici din Reşiţa care are acest hram, trebuie să avem în vedere că Reşiţa nu este o comună cu o biserică, ci are 6 biserici ortodoxe, 2 biserici romano-catolice, una greco-catolică, o biserică evanghelică, una reformată, mai multe biserici ale cultelor neoprotestante şi o sinagogă”.

„Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este o sărbătoare a tuturor creştinilor şi ţine de spiritualitate, de sacralitate, de mistică, de dogmă, de misterele revelate, care sunt infinit deasupra unei serbări laice locale, cum este în fapt ziua oraşului”, mai spune Romulus Vasile Ioan, întru susţinerea punctului său de vedere.

Pentru a marca ziua naşterii Reşiţei industriale, 3 iulie, Romulus Vasile Ioan, cu Fundaţia „Iancu de Hunedoara”, organizează deschiderea unei expoziţii de artă plastică sub genericul, „Reşiţa industrială: trecut şi prezent”. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 24 iunie, de la ora 18.00, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. Vor expune: Daniela Csiri Florescu, Sanda Murzea, Nicoleta Onofrei, Adriana Ilin Tomici, Tiberiu Balazs, Tiberiu Fazakas, Cristea Mircioane, Doru Vasiuţi, Radu Roşianu, Dan Vifor Pichiu, Victor Ioan, Constantin Găină, Horia Gherghina, Florin Scurtu.

Artiştii din Reşiţa, Hunedoara şi Timişoara, care abordează lucrări cu tematică industrială, se află în aceste zile în Tabăra de artă plastică de la Cabana-Debarcader TMK, de pe malul lacului Gozna (Văliug). Lucrările, proaspete, vor fi aduse din tabără vineri, 23 iunie, iar vernisajul va avea loc a doua zi, în 24 iunie, la muzeul reşiţean.

Powered by Jasper Roberts - Blog