Curtea de Apel Timișoara va judeca mâine apelul formulat de apărătorii lui Sorin Frunzăverde împotriva soluției Tribunalului Caraș-Severin, prin care acesta a fost condamnat la doi ani cu suspendare, pentru fapte de corupție. Unii cred că Frunzăverde va fi achitat, în timp ce alții sunt convinși că magistrații vor menține soluția de la prima instanță. Există și voci care înclină spre o amânare a pronunțării sentinței la o dată cât mai aproape de ziua limită a depunerii candidaturii.
Indiferent de ce va fi mâine, trebuie să recunoaștem că, în ultimii doi ani și ceva, instituțiile statului n-au mai dormit în post, așa cum ne-au obișnuit timp de douăzeci de ani. Au început să se miște, repede și cu folos, reținându-i și trimițându-i în judecată nu doar pe pârliții de interlopi ridicați din praful tranziției, ci și pe cei care ajunseseră să ne decidă soarta: președinți de consilii județene, primari, magistrați, parlamentari, afaceriști și miniștri. Faptul că arestarea unui primar, ministru sau politician nu ne mai surprinde în mod deosebit astăzi e o dovadă că DNA, DIICOT și DGA și-au făcut treaba bine în tot acest timp. Că e o stare de normalitate ca fiecare să plătească pentru greșelile sale. Dacă unii încă mai cred că dosarele au substrat politic ori că se fabrică la comandă este o altă poveste. Pe undeva, acești oameni se despart cu greu de un trecut în care unii și aceiași au tăiat și spânzurat. Obișnuiți cu starea de amorțeală a celor trei instituții, este normal să devină suspicioși și să se întrebe dacă este aievea sau nu ce se întîmplă astăzi.
Cine și-ar fi imaginat, în urmă cu un an-doi, că un politician de talia lui Sorin Frunzăverde, fost ministru în patru rânduri, fost europarlamentar, fost prim-vicepreședinte al PDL, președinte de Consiliu județean, stăpân absolut peste drumurile, munții, văile și apele Banatului de Munte, cetățean de onoare al comunelor, orașelor și al județului Caraș-Severin, va ajunge să fie condamnat pentru fapte de corupție? Puțini, foarte puțini. E drept, sunt unii care spun că acuzațiile aduse lui Frunzăverde sunt frecție la piciorul de lemn. Ce dacă i-a rugat pe primari să-l voteze pe Iohannis să ajungă președinte, nu toți politicienii fac la fel când au interesul? E posibil, doar că nu noi decidem ce este bine sau rău, corect sau incorect, legal sau ilegal în materie de fapte, ci justiția. Alții socotesc că i s-a făcut o imensă nedreptate, că magistrații au văduvit județul de cel mai mare politician și șef de administrație din vestul țării. Duc dorul vremurilor în care nu îndrăzneau să-l privească decât cu coada ochiului sau îi sărutau mâna, fie și metaforic. Sunt și dintre aceia care cred că fără Frunzăverde Caraș-Severinul se duce dracului de tot. În ziua în care locuința acestuia era percheziționată de mascați, cineva se întreba, speriat și cu îngrijorare, că dacă Frunzăverde nu va mai conduce județul, cine ne va mai aduce nouă fonduri europene?
Așa este. Cine ne va mai aduce nouă fonduri europene, dacă Frunzăverde nu mai e? Rușine DNA, rușine!