Menu

Articol

Rugă la oraş, la Caransebeş. Cu Connect-R!

Autor: 

La sfârşitul acestei săptămâni, Caransebeşul va fi, timp de patru zile, în sărbătoare, cu ocazia organizării, de către Primăria municipiului, Casa de Cultură „George Suru” şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, a manifestării intitulate generic „Ruga de la Oraş”.

Startul se va da joi, 12 aprilie, încă de dimineaţă, când în Sala de spectacole a Casei de cultură va avea loc preselecţia Concursului naţional de interpretare vocală şi instrumentală „Luţă Ioviţă”, acţiune ajunsă la cea de a XXIV-a ediţie. Seara, în aceeaşi locaţie, se va desfăşura întrecerea propriu-zisă, participanţii fiind acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Folcloric „Banatul” din Timişoara, dirijat de prof. Adrian Scorobete, prezentarea spectacolului revenindu-i Feliciei Stoian.

Vineri, de la ora 14, instituţia de cultură din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului va găzdui întâlnirea participanţilor la Festivalul „Luţă Ioviţă” cu publicul şi cu o serie de specialişti în folclor. De la ora 17, la Galeria de artă „Corneliu Baba” va avea loc vernisarea expoziţiei „Caransebeşul la 1918”, organizată cu sprijinul Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, iar de la ora 18, pe scena amenajată în Piaţa „G-ral Ioan Dragalina”, se va desfăşura gala laureaţilor concursului naţional de interpretare vocală şi instrumentală „Luţă Ioviţă”. Momentul decernării premiilor va fi urmat de recitalurile extraordinare susţinute de cunoscuţii şi îndrăgiţii interpreţi de muzică populară Ramona şi Petrică Viţa, Felicia Stoian şi Adrian Stanca, după care pe scenăvor evolua Ansamblurile folclorice „Zestrea Gugulanilor” – coregraf, Simion Dragalina, şi „Junii Gugulani”, instruiţi de Adrian Jurchescu.

Sâmbătă, la ora 10, în Sala de festivităţi a Casei de cultură va avea loc un atelier de lucru cu temele „Costumul ţărănesc, vers şi muzică populară” şi „Artistul: cântăreţ/interpret – evaluare şi autoevaluare a participanţilor la festival”. De la ora 17, pe scena din Piaţa „G-ral. Ioan Dragalina” se va desfăşura Concertul extraordinar cu Corala „Armonia” din Constanţa, organizat de Episcopia Caransebeşului în onoarea oaspeţilor prezenţi la Hramul Catedralei „Învierea Domnului”, şi un recital de pricesne. De la ora 18, sub genericul „Muzică şi joc popular cu Ansamblul folcloric «Doina Banatului» Caransebeş şi invitaţii săi”, pe scenă vor urca Polina Gheorghe, Ana Munteanu, Iosif Puşchiţă, Lia Lungu, Mircea Cîrţişorean, Valeria Toader, Gabi Zaharia, Daniela Văcărescu, Ica Pop, Violeta Daminescu-Jurcă, Ioan Ursu, Maria Hurduzeu, Ion Alexandrescu, Maria Garaş, Slageana Chicheş, Ştefan Isac, Maria-Anesia Rusnac, precum şi Ansamblul de dansuri „Cununiţa” din comuna Luna, judeţul Cluj, şi Ansamblul de jocuri populare „Leleşana” din Leleşe, judeţul Hunedoara. Realizatorul spectacolului este Ioan Gheorghe Oltean, prezentarea fiind asigurată de Mircea Cîrţisorean.

Duminică, după oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală, va avea loc deschiderea oficială a Rugii de la Oraş, moment urmat de hora încinsă în piaţa centrală a municipiului. Ziua – şi întreaga manifestare, tradiţională, de-acum, pentru gugulani – se va încheia cu seara marilor concerte live, în cadrul căreia vor evolua formaţia Vibe, trupa Jukebox & Bella Santiago, finalul incandescent fiind asigurat de Connect-R şi de spectaculosul... foc de artificii.

Powered by Jasper Roberts - Blog