Menu

Articol

Sălbăticie online! Zimbrii din Munţii Ţarcu populează internetul

Autor: 

Zimbrii care populeză Măgura Zimbrilor – Armeniş, din Munţii Ţarcu, urmează să populeze şi internetul, pentru ca cei interesaţi să interacţioneze cu zimbrii şi cu natura sălbatică din faţa calculatoarelor, smartfoanelor şi iPhoanelor, pe o platformă online. Lansarea zimbrilor în spaţiul virtual se petrece în cadrul unui proiect intitulat „Măgura Zimbrilor, laborator de inovaţie pentru natura sălbatică”, realizat de WWF (World Wide Found for Nature) România. Deşi, ideea de „sălbăticie pe calculator” poate părea năstruşnică iubitorilor de natură, autorii proiectului o susţin cu argumente şi n-avem decât să-i credem, deocamdată, pe cuvânt, având în vedere că spaţiul virtual se (mai şi) intersectează cu cel real ori transmite informaţii în în timp real... despre realitate.

Conform coordonatorilor de proiect: „Platforma online interactivă va permite iubitorilor de natură să vizualizeze dinamica adaptării zimbrilor la viața sălbatică, iar cele trei instalații interactive vor transforma centrul de vizitare într-un spațiu transdisciplinar de ecologie aplicată”.

Centrul de vizitare va fi amenajat la Armeniş şi va cuprinde o Stație de cercetare, cu spații de cazare și un program de practică pentru studenți și tineri profesioniști pentru formarea de competențe practice în domeniul protecției mediului în rândul viitorilor practicieni. Centrul va fi decorat de arhitecţi şi artişti, cu materiale specifice zonei, va avea şi un parc populat cu plante reprezentative sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu.

Proiectul, implementat de WWF România împreună cu Modulab (Organizaţia Română pentru Drepturile de Utilizator), AMZA (Asociația locală Măgura Zimbrilor din Armeniș) și Primăria Armeniș, a început să fie derulat de săptămâna trecută şi se va finaliza într-un an.

Proiectul „Măgura Zimbrilor laborator de inovație pentru natura sălbatică” se desfășoară în Armeniș, județul Caraș-Severin, unde WWF România derulează un proiect de refacere a vieții sălbatice prin reintroducerea zimbrului în Munții Țarcu, pe o suprafață de 59.000 ha. Acest proiect este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuţiei Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare de  aproximativ 75.000 de franci elveţieni.

Powered by Jasper Roberts - Blog