Menu

Articol

S-a găsit dovada că romanii se tratau la Băile Herculane, acum 2000 de ani!

O descoperire senzaţională a fost făcută, la începutul acestei săptămâni, la Băile Herculane, pe strada Castanilor, în dreptul Pavilionului Traian, în timpul unor lucrări de excavare pentru apă şi canal. Descoperirea este considerată senzaţională de către primarul oraşului, Nicuşor Vasilescu, pentru atracţia turistică pe care spune că o va reprezenta cu siguranţă, iar, pe de altă parte, este considerată excepţională de către arheologi, pentru valorea istorică a descoperirii.

Primarul Nicuşor Vasilescu apreciază că a fost vorba despre un noroc formidabil, deoarece canalul săpat pentru amplasarea conductei a prins un colţ al unui perete, despre care nu se ştia ce poate reprezenta. „Am chemat arhelogii de la Caransebeş, care au început săpăturile. Aceştia şi-au dat seama că este vorba despre nişte terme romane, practic nişte bazine, foarte bine conservate. Cred că va fi cea mai tare descoperire, cea mai tare dovadă că Băile Herculane este staţiune balneară de 2000 de ani! Sunt bazine termale, întregi. Deci camere întregi! Cu tencuială albă pe ele, pereţii sunt tencuiţi cu alb. Este ceva fantastic! Sunt câteva bazine. S-au găsit şi monede din vremea împăratului Comodus. Celor care n-au auzit de Comodus, putem să le spunem de filmul „Gladiatorul”. Pentru că filmul este despre vremea împăratului Comodus. Dovezi scriptice despre băi există. Se referă la anul 153. Există scriptic. Dar dovezi materiale, arheologice nu mai există. Este foarte important! Să vedem ce mai descoperim!”, ne-a spus Nicuşor Vasilescu astăzi.

Arheologul Lavinia Grumeza, de la Muzeul din Caransebeş, pe care am găsit-o la alt sit arheologic, descoperit în Parcul Central din faţa Cazinoului, ne-a declarat: „Cel mai probabil discutăm de nişte terme romane. În interior am găsit destul de mult material roman, foarte multă ceramică, veselă romană, trei monede de bronz şi argint, precum şi o tegulă, adică o cărămidă ştampilată pe care se poate citi numele unei cohorte dalmate, care a realizat acea lucrare. Este vorba despre secolele II-III, posibil şi anterioare. Urmează să fie curăţate, restaurate, şi toate materialele vor fi procesate. Sperăm că în două săptămâni să putem oferi mai multe informaţii”. Arheologul Lavinia Grumeza a mai spus că aceste ziduri ale bazinelor termale, atât de bine conservate, înalte de aproape doi metri, sunt unice în ţară.

Primarul Nicuşor Vasilescu şi arheologul Lavina Grumeza au discutat deja despre soluţia ideală ca aceste bazine, situate sub şosea, să fie puse în valoare pentru vizitatori. Cel mai probabil bazinele în care romanii făceau baie şi se tratau la Băile Herculane vor fi acoperite cu o pardoseală de sticlă, pentru a putea fi văzute de turişti. Bazinele vor fi luminate şi ventilate, iar în spaţiul de sub sticlă vor fi aşezate diferitele obiecte găsite în sit care au aparţinut romanilor.

Interesant este că, înainte de a descoperi aceste bazine termale romane, Primăria Băile Herculane a început o serie de lucrări care vor permite devierea circulaţiei autovehiculelor de pe strada Castanilor şi din Piaţa Hercules, astfel încât centrul istoric al staţiunii să fie numai pietonal.  

Powered by Jasper Roberts - Blog