Consiliul Local Reşiţa a stabilit, săptămâna trecută, taxele şi tarifele pentru activităţile de administrare a cimitirelor şi de pompe funebre. Astfel, un loc de veci costă 22 de lei pe an. Deşi, noi am aflat că administrarea cimitirelor a luat-o înaintea Consiliului Local şi a scumpit deja un mormânt, la 31 de lei pe an. Problema e că hotărârea Consiliului Local e lege, aşa că trebuie să revină la vechiul preţ.
Oricum, nu este ieftin să mori în zilele noastre. O groapă mai găseşti, dar o criptă faină la preţ rezonabil, greu. Astfel, săpatul unei gropi costă 100 de lei, iar a unei gropi duble costă 200 de lei. Însă, o criptă cu două locuri superioare te costă 7658 lei, plus avizul de construcţie, 105 lei, plus proiectarea construcţiei, care costă 110 lei. Deci, un total de 7873 de lei, fără cruce de marmură, fără sicriu, fără fanfară şi popă.
Dar, există şi o parte bună a lucrurilor. Primăria Reşiţa a descoperit o bizarerie. Deşi, administraţia locală are în serviciu activităţile cu cimitirele, până acum, proiectarea construcţiilor funerare se făcea de către societatea de apă şi canal, Aquacaraş! Această nedreptate faţă de Primăria Reşiţa s-a rezolvat, însă, de săptămâna trecută, când, prin hotărâre de Consiliu local, Primăria şi-a luat înapoi ce era al ei de drept, proiectarea împrejmuirilor de morminte, a criptelor şi cavourilor.
„Aici a fost o chestiune hazlie, pentru că e ciudat ca Aquacaraş să facă proiecte de morminte. Am făcut şi calculele, undeva la 700 de milioane de lei vechi pe an încasa Aquacaraşul pe aceste taxe. Din februarie le transferăm la Primăria Reşiţa”, a declarat primarul Ioan Popa.