Timp de o zi, Caransebeșul s-a aflat în centrul atenției generale, datorat unui eveniment major, așa cum este întâlnirea de peste ani a absolvențiilor de liceu. Vineri, în băncile Colegiul Național Traian Doda, una dintre școlile cu tradiție din Banat și nu numai, s-au așezat foștii elevi de acum 25 de ani. Între ei, doctori, profesori, specialiști în diverse profesii, dar și doi politicieni de marcă: Sorin Grindeanu și Silviu Hurduzeu. Probabil este singurul caz de acest gen din țară, cu un prim-ministru și un președinte de Consiliu județean absolvenți, în același timp, ai aceleiași școli, care pe deasupra au fost și colegi de bancă. Cu doi oameni care au hotărât să intre în politică când PDSR-ul nu mai era pe val și mulți fugeau de partidul lui Iliescu ca dracu’ de tămâie. În astfel de condiții, parcursul politic al celor doi absolvenți de Traian Doda pare o poveste demnă de filmele americane.
Ce am avea noi de câștigat, și mai ales localnicii, de pe urma unei astfel de povești? La prima vedere, nimic în afară de consemnarea ca atare a evenimentului. De a fi făloși, așa cum îi stă în fire unui gugulan adevărat. În realitate, însă, cel puţin caransebeșenii ar trebui să simtă că la guvernare se află doi dintre ai lor. Doi politicieni cu putere de decizie, care să ajute la dezvoltarea municipiului. Care să creeze premisele venirii în zona a investitorilor. Care să lase ceva trainic, ca peste ani să se spună despre ei, așa cum se vorbește astăzi de arteziana lui Oprea, barajul lui Cocârlă ori fântânile lui Vela.
E adevărat, nu premierul decide în privința banilor care ajung la Caransebeș, însă el poate înlesni accesul autorităților județene la obținerea unor proiecte cu finanțare guvernamentală. Nu Hurduzeu este cel care direcționează toți banii Consiliului județean spre primăria din orașul în care locuiește, pentru ca aceștia să ajungă la spitalul municipal, în școli, în instituțiile de cultură ori la uzina de apă, dar, în schimb, poate să gândească soluții care să aducă speranțe în acest sens. Și nu doar pentru spital, ci și pentru drumuri și alte obiective de interes local care nu au, sau nu ar trebui să aibă, culoare politică.
Dacă nimic din toate acestea nu se va materializa în mandatul celor doi foști absolvenți de la Traian Doda, vom trăi cu sentimentul că lucrurile nu au fost duse până la capăt și că ne-am mulțumit doar cu satisfacerea orgoliilor de partid de genul: ce bine îmi pare că premierul și președintele Consiliului județean sunt de-ai noștri, din PSD. Sâc, sâc, sâc!