Menu

Articol

Sărbătorile Pascale sunt aşteptate şi de copiii cu Sindrom Down

Pentru a treia oară în ultimele patru luni, Asociaţia Cărăşeană Sindrom Down a atras atenţia prin organizarea unei activităţi, gen „atelier”, în care copiii suferinzi de această boală genetică și-au arătat încă o dată măiestria în confecționarea unor obiecte cu caracter tematic.

Manifestarea a avut loc sâmbătă, 25 martie în cabinetul de pictură al Liceului de Artă „Sabin Păuța”, din Reșița, iar pe lângă membrii asociației au participat părinții și rudele acestora, dar și persoane care, în afară de înțelegerea pe care o au față de această categorie de copii, nu au nici o altă relație sau conexiune cu aceștia. Spre exemplu, printre cei prezenți am remarcat-o și pe soția și fiul portarului de handbal al echipei Adrian Petrea, georgianul Shota Tevzadze,  care și-au făcut un obicei de a participa la astfel de ateliere, muncind cot la cot cu toți ceilalți.

Membrii asociației au confecționat ornamente specifice sărbătorilor pascale, iar în final, au socializat la un sandvici și un pahar cu suc.

Președinta Asociației Cărăeșne Sindrom Down, Rodica Doban, ne-a mărturisit: „Am reușit să organizăm un nou atelier, iar pe această cale mulțumim conducerii Liceului de Artă pentru găzduire. Ca de fiecare dată, copiii și tinerii, membri ai asociației, și-au demonstrat telentul, răbdarea și creativitatea. Unii dintre ei au fost preocupați de încondeierea ouălor de Paște, în timp ce alții au realizat ornamente specifice sărbătorii care se apropie. Este de vorba de coronițe, iepurași și cuiburi pentru iepurași, coșulețe etc. Ne bucurăm de susținerea autorităților locale, ceea ce ne dă speranța ca pe viitor să organizăm și alte activități de acest gen”.

Ca de fiecare dată, la activitățile de atelier s-a aflat și psihologul Maria Neagul, care se dovedește a fi foarte apropiată de asociația cărășeană. „Atelierul se adresează copiilor și tinerilor cu nevoi speciale din județ. Din păcate, alte persoane aflate în această situație, dar care locuiesc departe de Reșița, nu pot să participe din cauza distanței. Este o problemă ce ar trebui să-și găsească într-un fel rezolvarea. La urma-urmei, astfel de ateliere reprezintă și un mod de socializare, de a crea prin artă și activități practice. În felul acesta, copiii și tinerii cu Sindrom Down sunt ajutați să-și exprime emoțiile și să-și dezvolte aptitudinile. Pe viitor, ne propunem să identificăm  diferite modalități prin care să-i mobilizăm cat mai des și prin mijloace cât mai diverse, inclusiv pe bază de voluntariat”, a ținut să ne spună Maria Neagul.

Asociația Cărășeană Sindrom Down numără 37 de membri, dintre care 16 în Reșița, cu vârste cuprinse între 7 și 37 de ani. Cel mai probabil, numărul copiilor și tinerilor cu nevoi speciale de acest gen este mai mare, doar că familia, din diverse motive, nu s-a adresat până acum asociației.  

Powered by Jasper Roberts - Blog