Astăzi, 6 iunie, în Centrul Civic al Reșiței, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin a organizat și desfășurat un amplu exercițiu de cooperare pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de producerea unui seism. Scenariul autorităţilor a fost unul sumbru pentru Reşiţa.
În apropierea oraşului s-a produs un cutremur de aproximativ 15 secunde, urmat de două replici de 3,9, respectiv 3,2 grade pe scara Richter. În seismului s-au înregistrat avarii la reţelele de electricitate, apă, canalizare şi au fost afectate mai multe imobile, dintre care şi Palatul Administrativ şi Primăria Reşiţa. În aceste clădiri, mobilierul a căzut peste personal, înregistrându-se 16 victime.
La acest exerciţiu au fost prezente echipaje ale Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Instituţia Prefectului - judeţul Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Reşiţa, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Reşiţa, Poliţia Locală a Municipiului Reşiţa, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, Unitatea de Primiri Urgenţe Reşiţa, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, Societatea de Cruce Roşie - Filiala Caraş-Severin, Serviciul Salvamont - Salvaspeo Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Caraş-Severin, operatori economici - furnizori de utilităţi.
Toţi cei prezenţi şi-au luat rolurile în serios şi fiecare a ştiut exact ce trebuie făcut. Cei de la Salvamont Caraş-Severin au fost cei care au încheiat exerciţiul cu o evacuare de pe clădirea Consiliului Judeţean. Matei Lupu, prefectul judeţului a supravegheat fiecare mişcare a echipajelor şi a ţinut să precizeze faputul că „sunt mulţumit de fiecare în parte. La acest exerciţiu au participat peste 70 de persoane şi acum vom analiza timpii de acţiune. Eu personal sunt mulţumit de modul în care fiecare a acţionat”.
Reprezentanţuu ISU „Semenic” spun că „obiectivele acestui tip de exerciții sunt, printre altele, exersarea și menţinerea cooperării intra- și interinstituţionale şi antrenarea tuturor structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă produse, precum și perfecţionarea pregătirii efectivelor în executarea operaţiunilor de intervenţie specifice misiunilor în cazul producerii seismelor”.