Astăzi, la prânz, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș a avut loc festivitatea de prezentare a celor zece sculptori (al unsprezecelea nu a ajuns până acum) participanți la ediția a XV-a a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală, care se va încheia în data de 12 iulie. De remarcat că ediția din acest an este a doua în care lucrările sunt executate în travertin.
Potrivit regulamentului, organizatorii, Consiliul Local și Primăria Caransebeș, precum și Casa de Cultură George Suru din municipiu, nu impun o temă anume, fiecare sculptor a primit patru metri de rocă (cântărind aproximativ zece tone), pe care o va sculpta după cum va dori.
Cuvintele de bun-venit au fost rostite de Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură, care a vorbit despre însemnătatea istorică și arhitectonică a clădirii primăriei, de viceprimarul Marius Isac, acesta asigurându-i pe participanți de tot sprijinul primăriei, și de senatorul liberal Marcel Vela, cel care a avut ideea înființării acestui simpozion, pe când era primar al Caransebeşului.
„Mi-a venit ideea unui astfel de simpozion din două motive. Primul, România este țara lui Brâncuși și am văzut în 2000, în New York, că americanii îl apreciază foarte mult și am considerat că și noi avem datoria, chiar obligația, să susținem această emblemă a României în artă. Apoi. dacă în orice țară de pe acest glob se va naște un nou Brâncuși prin acest simpozion, fie că e din Argentina, China, Letonia, Germania sau din altă parte, acel Brâncuși înseamnă să fi trecut prin România”, a spus senatorul Vela.
Eugen Petri, coordonatorul sculptorilor, a fost cel care i-a prezentat pe participanții la simpozionul internațional:
Tanya Premiger, din Israel, care vine pentru prima dată în România. Este decanul de vârstă și de tabere internațională dintre cei zece participanți.
Jing Chu, din China, a ajuns la Caransebeș venind de la un alt simpozion organizat în Albania. Este maestru în prelucrarea bronzului, iar la el acasă a organizat la rându-i tabără de sculptură. Jing Chu este tatăl unui copil în vârstă de o lună.
Laura Marcos a venit din Argentina și este mama a cinci copii. Potrivit lui Eugen Petri, la un simpozion din China a realizat un linghișpir de metal. Lucrarea pe care o va executa la Caransebeș are un nume sugestiv: Apa sfântă.
Exponent al tinerei generații de la noi, Dan Daniel vine de la Timișoara, fiind cel mai tânăr participant la acest simpozion. Este mai degrabă specialist în lucrări de mici dimensiuni, însă Petri are încredere în talentul său. Săptămâna viitoare va susține teya de doctorat.
Florin Vâlceanu este din Dr, Tr. Severin, profesor și predă atât în orașul natal, cât și la Universitatea din Craiova.
Ahmad Soleimani este un sculptor iranian (persan, dacă e să-i respectăm convingerile) și temele alese sunt inspirate din arta tradițională a țării sale. La Caransebeș va prezenta o lucrare stilizată, având leit-motivul luminii, a soarelui.
Din Germania la ediția din acest an a simpoziozionului internațional participă Roland Hoft, recent întors de la bienala de la Veneția, fiind unul dintre obișnuiții manifestărilor de acest gen.
Farkaș Zoltan Tibor, este născut în Oradea, dar s-a stabilit în Ungaria, reprezentând această țară la simpozion.
Din Letonia este prezent Zigmund Bielis, și el un veteran al participărilor la astfel de manifestări artistice.
Eugen Petri, profesor universitar, inițiator al unui simpozion de același gen, la Brăila, este coordonatorul activității sculptorilor veniți la Caransebeș din Asia, America de Sud și Europa.