Problemele financiare cu care se confruntă de câţiva ani Universitatea „Eftimie Murgu”, din Reşiţa, au făcut ca, anumite cadre didactice să caute soluţii pentru depăşirea acestora şi asigurarea continuităţii activităţii universitare. Primul pas a fos făcut de profesorii Facultăţii de Inginerie, specializare care a stat la baza înfiinţării Institutului de Subingineri în urmă cu aproape jumătate de secol.
În cadrul Adunării Generale a Facultăţii de Inginerie, la care a participat 30 de cadre didactice, s-a propus căuarea unui partener, respectiv o universitate reprezentativă, în care să funcţioneaze un puternic sector ingineresc de care să se lipească facultatea, fie desprinderea acesteia de universitatea reşiţeană.
Temerile iniţiatorilor propunerii sunt legate de o Ordonanţă de Guvern prin care universităţile de stat cu probleme financiare, pot fi ajutate cu bani dintr-un fond special, în afară de cei repartizaţi prin buget. Ordonanţa prevedea ca universităţiile respective să primească ajutoare pentru doar şase luni în doi ani la rând. UEMR a primit aceşti banii din fondurile speciale, patru luni anul trecut şi două luni în 2017, iar iniţiatorii se tem că o astfel de ordonanţă nu va mai fi pe viitor.
Propunerea a întrunit 22 de voturi favorabile, patru împotrivă şi tot atâtea abţineri. Cei care s-au împotrivit (preşedintele Senatului, Doina Frunzăverde, prorectorul Cristian Chioncel şi doi şefi de lucrări) au argumentat prin aceea că în acest caz universitatea s-ar rupe în două, iar consecinţele ar putea fi catastrofale pentru instituţia în sine.
După AGA a urmat şedinţa Consiliului Facultăţii de Inginerie, prilej cu care decanul i-a informat şi consultat pe membrii consiliului cu propunerea respectivă. Din cei 14 prezenţi, 11 au votat pentru o soluţie de găsirea unei alte universităţii la care să se lipească facultatea, iar trei s-au opus.
În privinţa soluţiilor, se vehiculează câteva nume de universităţi recunoscute, între care şi Universitatea Politehnica Timişoara, dispusă să accepte o asemenea propunere, dacă va exista o hotărâre a ministerului de reorganizare a UEMR.
Prorectorul Cristian Chioncel confirmă discuţiile purtate în AGA şi în Consiliul Facultăţii de Inginerie precizând, însă, că ele nu au decât un rol consultativ. „Nu ştiu dacă reprezintă o soluţie aceste propuneri ori dacă ele sunt productive pentru universitate. Tot ce vă pot spune este că politica universităţii este de a rămâne pe picioare, de a consolida toate realizările de până acum. Sincer, eu aş fi mai rezervat şi nu cred că ar curge lapte şi miere la UEMR în cazul unei fuziuni sau desprinderi a Facultăţii de Inginerie. O astfel de propunere nu duce decât la pierderea identităţii universităţii noastre”, ne-a mărturisit prorectorul Cristian Chioncel.
Reamintim că în urmă cu doi ani a mai existat o propunere de acest gen, de fuziune a UEMR cu Universitatea de Vest Timişoara susţinută de o parte dintre cei care astăzi se opun ideii avansate de profesorii de la Inginerie.