Menu

Articol

Se pune de-o alianţă PSD-PNL. Pentru salvarea spitalului caransebeşean

Autor: 

Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit joi, 15 martie, o întâlnire iniţiată de primarul Felix Borcean şi P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, acţiunea având ca scop găsirea unor soluţii pentru sprijinirea Spitalului Municipal de Urgenţă, unitate aflată într-o situaţie financiară extrem de dificilă.

Din cei 25 de primari cărora le-au fost trimise invitaţii, au răspuns un număr de 16 edili din localităţile deservite de unitatea medicală caransebeşeană, în sală fiind prezenţi şi un mare număr de preoţi din parohiile respective.

Managerul interimar al spitalului, Mihaela Popovici, a făcut o prezentare a situaţiei în care se găseşte spitalul. Astfel, SMUC deserveşte un număr de aproximativ 90.000 de locuitori, incluzându-i aici şi pe cei aflaţi în tranzit, din care 4.290 din Caransebeş, reprezentând 32,5 la sută din totalul pacienţilor. Din celelalte zone, respectiv Valea Timişului, Valea Bistrei sau Valea Caraşului, sunt 65 de procente, restul de 2 la sută fiind din alte zone ale ţării. „Problema economico-financiară a spitalului este îngrijorătoare. Sunt convinsă că voi găsi sprijin la dumneavoastră, pentru a contribui la susţinerea acestui spital. Soldul datoriilor către furnizori este de 7.773.000 de lei, este unul imens în condiţiile în care spitalul nu a mai primit bani pentru achitarea arieratelor de mai bine de trei ani, din care aceste arierate se ridică la peste 4 milioane de lei. Situaţia este dramatică, însă, cu sprijinul dumneavoastră, aşa cum am mai spus, sunt convinsă că vom reuşi să mişcăm, măcar puţin, lucrurile din loc”, a mai spus Mihaela Popovici.

Pr. ic. stavr. Gabriel Grozman-Pop, consilier social-misionar în cadrul Episcopiei, a spus că, recent, Biserica s-a implicat în reabilitarea celei de a patra secţii a Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, demers efectuat în parteneriat cu Primăria şi cu alte organizaţii. „Suntem deschişi la propuneri, va trebui însă identificată o formă practică prin care putem să ne organizăm în aşa fel încât să ajutăm acest spital. Am văzut din partea conducerii actuale implicare şi interes în rezolvarea problemelor existente, care nu sunt de astăzi, ele sunt vechi, s-au tot adunat şi s-a ajuns în situaţia în care datoriile se ridică la suma de 7,7 milioane de lei. Pentru noi soluţia juridică nu ar fi o mare problemă, cum am înţeles că este la nivel de administraţii locale”, a mai spus pr. ic. stavr. Gabriel Grozman-Pop.

În completare, edilul municipiului Caransebeş a afirmat că acestea sunt doar discuţii preliminare, neputându-se face, la prima întâlnire, toate demersurile necesare acordării acestui sprijin financiar pentru spital. „A mai existat, în anul 2015, o iniţiativă din partea Primăriei municipiului Caransebeş, de a se găsi o formă juridică prin care unităţile administrativ-teritoriale să poată contribui la sprijinirea spitalului. Forma aceea mi se pare a fi fost una corectă, nu ştiu de ce nu s-a şi materializat, poate că la vremea respectivă existau şi alte pasiuni şi au fost alte discuţii, dar nu cred că are rost să dezgropăm morţii. Cert este că acum suntem într-o altă conjunctură, în care ar fi bine să rupem pisica şi să arătăm unitate pentru comunitatea din care cu toţii facem parte. Este o problemă de cu totul altă natură decât cea politică, şi ar fi bine să lăsăm la o parte pasiunile politice şi să contribuim cu toţii, cum putem, la revitalizarea Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş. Acea asociaţie de care vorbeam se numea «Urgent Life» şi există două posibilităţi prin care ne-am putea organiza: o organizaţie neguvernamentală, din care să facem parte, ca membri fondatori, toate unităţile administrativ-teritoriale, sau cele care doresc, bineînţeles, şi mai este Legea 350, prin cotizaţie anuală. Ideea este dacă dorim să ne implicăm în această întreprindere”, a mai spus Felix Borcean.

În sprijinul implicării celor prezenţi în ajutorarea unităţii medicale, directorul economic al Primăriei, Horia Irimia, a venit cu câteva argumente, afirmând că, în România, sunt doar cinci spitale municipale de urgenţă care nu sunt în reşedinţa de judeţ, cel din Caransebeş fiind unul dintre ele. „Diferenţa dintre «judeţean» şi «municipal de urgenţă» este că o parte din impozitul pe salariile noastre merge, în cazul nostru, la Reşiţa, la Spitalul judeţean, pe când la Spitalul din Caransebeş nu intră nimic. Nu ne dăm seama de valoarea unui lucru decât după ce îl pierdem. Să ne amintim ce manifestaţii au fost când s-a închis spitalul de la Bozovici... Cel din Caransebeş are o importanţă strategică, şi de aceea este util ca el să fie sprijinit de toate comunităţile pe care le deserveşte”.

Cele mai multe discuţii, în care s-au implicat şi o parte dintre primarii prezenţi la întâlnire, s-au iscat în jurul cadrului legal prin care s-ar putea materializa această iniţiativă, existând diverse propuneri, dar nefiind luată o hotărâre finală.

În concluzie, Felix Borcean s-a arătat totuşi încrezător că acest demers se va concretiza în viitorul apropiat, optimismul său bazându-se atât pe numărul mare de primari prezenţi la întâlnire, cât şi pe faptul că a văzut deschidere din partea majorităţii participanţilor. „Vom creiona un raport, îi vom da o formă juridică adecvată şi vom începe îmbunătăţirea condiţiilor din Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş. Mă bazez şi pe sprijinul parlamentarilor de Caraş-Severin, dar aş căuta soluţii în comunităţile noastre, şi la demersul nostru se vor alătura, cu siguranţă, şi mulţi investitori din zonă, mulţi agenţi economici privaţi, am primit deja semnale din partea unora dintre ei, urmând să organizez o întâlnire şi cu aceştia”, a adăugat edilul municipiului.

Din punctul de vedere al Mihaelei Popovici, acest proiect se va realiza, cu sprijinul primarilor din localităţile deservite de spital, chiar dacă situaţia financiară a unităţii medicale nu este una tocmai bună. „Pe partea de furnizori, cel mai mult se cheltuieşte pe gaze naturale, pe mâncare, pe energie electrică, pe utilităţi. La începutul mandatului meu, chiar în prima zi, ne-a fost tăiat gazul, însă, cu sprijinul Primăriei şi prin demersurile întreprinse de autorităţi, am reuşit să rezolvăm problema. Evident, există somaţii de la distribuitorii de medicamente şi suntem în situaţia de a ne bloca, la un moment-dat, din punct de vedere financiar. Aproximativ 80 la sută, dacă nu mai mult, din banii de la Casa de asigurări şi de la parteneri merg pe salarii”, a mai spus Mihaela Popovici.

Powered by Jasper Roberts - Blog