Decizia Angelei Merkel de a se retrage treptat din politică a luat prin surprindere majoritatea analiştilor europeni, deşi germanii, în imensa lor majoritate, o vor plecată imediat pe cea care le-a pus biruri mari pentru a susţine imigranţii care nu prea vor să se integreze în civilizaţia teutonă. De muncit, nici nu se pune problema! Retragerea şefei executivului federal de la Berlin va fragiliza axa pro-europeană, într-un moment în care populiştii şi naţionaliştii sînt în ascensiune. Despre România, nu mai vorbesc! Exercitarea, de la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei Consiliului Europei va fi un coşmar pentru politicienii români care se întreabă care vor fi concluziile celor şase luni: mai multă, sau mai puţină Europă?
Mulţi analişti europeni vorbesc de existenţa unui risc ca blocul comunitar să fie cuprins, cel puţin în perioada următoare, de o stare de paralizie, iar la summit-ul european din decembrie, unde vor fi dezbătute două chestiuni vitale – problema migraţiei (pusă pe masa Europei chiar de Frau Merkel! şi din care cauză Cancelarul a avut mult de suferit în plan politic) – şi reforma Zonei Euro, este greu de crezut că se va lua o decizie importantă. Poate doar Veorica va compensa, şi o va complexa, pe Angela! În ciuda aparenţelor, Cancelarul Merkel nu a fost o europenistă cu steag, motorul franco-german al lui Macron funcţionînd doar atunci cînd Germania avea de cîştigat direct din sloganurile sau deciziile de unitate europeană! În acest context, este de presupus ca vocile Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Italiei să se audă tot mai puternic!
Marea provocare pentru Angela Merkel, pînă la finalul mandatului său, în 2021, este să rămînă la putere şi să rezolve o serie de probleme interne, într-o Germanie divizată de politica faţă de refugiaţi.