Consilierii locali reșițeni au fost convocaţi, ieri, în ședință de îndată, pentru a vota două proiecte, unul mai exotic, privind construirea unei microhidrocentrale pe râul Bârzava, al doilea mai comun, privind lucrări de modernizare la Şcoala Gimnazială nr. 8 Reşiţa.
„Microhidrocentrale pe râul Bârzava ca soluție adaptată local pentru investiții în infrastructura de energie regenerabilă și utilități publice” este un proiect transfrontalier, care va fi realizat împreună cu oraşul Zrenjanin, din Serbia. Partenerii sârbi au în proiect instalarea de panouri solare în jurul unui lac, iar Primăria Reșița intenționează să construiască un stăvilar pe Bârzava, o ecluză și o microturbină pentru producerea curentului electric. Energia electrică, astfel obţinută, va fi folosită pentru iluminarea zonei riverane, precum și a spațiilor verzi și a parcurilor. Proiectul mai prevede şi decolmatarea albiei râului Bârzava.
„Vă mărturisesc că avem dificultăți, acum pe ultima sută de metri. Comisia Tehnică de la Timișoara a avizat favorabil acest proiect, pentru că aici sunt și Apele Române parteneri. La București, la ora asta se discută, facem lobby astfel încât să ne avizeze și dânșii acest proiect. Ar fi o chestiune tristă să nu se întâmple asta, pentru că avem și un partener sârb, l-am încurca și pe el dacă nu am primi acest aviz. Însă, important este că ar trebui să îl avizăm în Consiliul Local. Sper să le vină mintea cea de pe urmă și la București, să îl avizeze. Au indus ca problematică faptul că România este în infringement pe MHC-uri, dar de fapt referirea este la acele microhidrocentrale de pe afluenții din munți, unde au luat apa, au plecat 2-3 km, lăsând valea fără apă, și după aceea au produs curent electric, lucru care nu are legătură cu situaţia noastră, unde apa vine, intră în turbină și trece mai departe, deci noi nu avem implicații asupra mediului”, le-a explicat primarul Popa consilierilor locali.
Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local Reşiţa, în unanimitate, fără obiecții.
Și proiectul privind lucrările de intervenții și indicatorii tehnico-economici pentru „Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 8 Reșița” a fost aprobat prin votul consilierilor locali.