În ţarcul din apropierea Vilei Kolping, de la ieşirea din Caransebeş spre Muntele Mic, astăzi, se înălţa un nor de praf alb, de parcă o caravană trecea printr-un deşert de zahăr pudră. În fapt, pe o temperatură de peste 30 de grade Celsius la umbră, sculptorii participanţi la Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală, Caransebeş - 2016, ediţia a XIV-a, atacaseră coloşii de piatră, cu dălţi, baroase, răngi şi flexuri. Aceasta pentru a elimina surplusul ce ţine închise misterioasele forme, pe care artiştii le-au proiectat cu ochii minţii, spre a adăuga noi frumuseţi acestei lumi.
Artiştii care înfruntau, astăzi, căldura, praful şi opoziţia uriaşilor din piatră, sunt: Ayhan Kayapinar din Turcia, Jorge Schroder din Brazilia, Jose Miguel Carcamo Fonseca din Chile, Samia Monsef din Egipt, Klaus F. Hunsicker din Germania, André Naegelan din Franţa, Carlos Monge din Mexic, Thierry Ferreira din Portugalia, precum şi Eugen Petri din Caransebeş - România, coordonatorul artistic al taberei. Urmează să mai sosească şi alţi doi artişti, care vor completa lotul de 11 sculptori de anul acesta.
„Piatra are personalitatea ei, noi trebuie să ne adaptăm!"
Referitor la materialul de lucru, Eugen Petri ne-a precizat că este „travertin de Geoagiu”, o piatră destul de „moale”, care te invită să o lucrezi, dar, care presupune şi unele dificultăţi.
„Se lucrează uşor în travertin, dar, roca nu este omogenă, are zone moi, are porţiuni mai dure, aşa că lucrăm pe forme mari, structura pietrei nu permite realizarea de forme subţiri, de filigranuri. Orice piatră are personalitatea ei, noi trebuie să ne adaptăm şi să scoatem ce credem şi ce putem face mai bun, mai sugestiv. Sper să iasă lucrări monumentale interesante”, a spus Eugen Petri.
„Înfrângem piatra, învingem prejudecăţi!”
Ioan Cojocariu-Coajă, directorul Casei de Cultură din Caransebeş, asigură logistica necesară bunei desfăşurări a simpozionului, e mereu gata să dea o mână de ajutor, cum s-a întâmplat şi astăzi, când, împreună cu sculptorul Klaus din Germania, au ajutat-o pe sculptoriţa Samia din Egipt să desprindă o bucată masivă din travertinul pe care îl sculptează egipteanca. Imediat după ce bucata de piatră de sute de kilograme s-a prăvălit la picioarele lor, Coajă mi-a explicat sfătos:
„Vedeţi, când e nevoie noi ajutăm. Şi artiştii se ajută între ei. Acum, Klaus din Germania a ajutat-o pe Samia din Egipt, mâine, altcineva va avea nevoie de ajutor şi va primi sprijinul unui coleg din cine ştie ce ţară”.
„Şi acesta este unul din scopurile simpozioanelor noastre, nu numai să înfrângem piatra, ci să învingem şi prejudecăţi, să stabilim noi punţi de legătură între oameni!”, a spus, foarte inspirat, Ioan Cojocariu-Coajă.
Simpozionul de sculptură de la Caransebeş a început acum două zile, în 16 iunie şi se va încheia în 16 iulie. De remarcat este faptul că simpozioanele de sculptură au fost iniţiate şi susţinute de către primarul Marcel Vela. Acesta a participat chiar şi la alegerea sculptorilor de anul acesta, făcând parte din comisia de selecţie. Acum, noul primar ales al Caransebeşului, care are susţinerea lui Vela, este Felix Borcean.