Toţi primarii sunt corupţi şi îşi cer partea sau, dacă nu sunt chiar corupţi, „nu sunt deosebit de cinstiţi!”, este concluzia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Mustăcilă, care de 12 ani şi-a deschis o afacere privată. Ilie Mustăcilă şi-a expus punctul de vedere, ieri, la Reşiţa, la festivitatea organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. La eveniment au fost prezenţi toţi preşedinţii instituţiei, de la înfiinţare, din 1992, până în prezent.
Mai cu gluma, mai cu ironia şi autoironia, mai în serios ori mai colorat, în stilu-i caracteristic, Ilie Mustăcilă a creionat portretul unei societăţi din perspectiva celui care a trecut „dincolo”. Adică din perspectiva celui care a fost şef în administraţia publică şi a devenit un „simplu cetăţean” ce-şi conduce o afacere. Ori, din această poziţie, a intrat adesea în contact cu reprezentanţii administraţiei publice sau, mai bine zis, conform declaraţiei sale, a intrat în coliziune cu autorităţile locale. Mai mult, Mustăcilă s-a arătat revoltat pentru faptul că, deşi a fost preşedinte la judeţ un mandat şi vicepreşedinte alte două mandate, fiind un fel de autoritate deasupra primarilor, pe care îi cunoaşte foarte bine, acum, când a ajuns un mic om de afaceri cu jalba-n băţ, cu vreo cerere sau autorizaţie, aceşti primari n-au ţinut cont de vremurile de altă dată! „Oameni buni, din ultimii 12 ani de când lucrez în privat, am ajuns la vorba lui Băsescu! Nu există nicin primar deosebit de cinstit! Culmea e că am fost preşedinte şi vicepreşedinte două-trei mandate cu ei! N-au ţinut seama când a venit vorba! „Partea mea, cât?!” Ori, în forma asta nu ajungem niciunde! De aia ne ştie Europa! (...) Măi, fraţilor, la noi, încă, se dă cu japca!”, a spus Mustăcilă.
Dar, afirmaţia lui Mustăcilă care a stârnit cele mai tari hohote de râs printre distinşii invitaţi, a fost: „Acum toţi vor bani verzi cât de mulţi, euro cât de mulţi, şpagă în totalitate! La vremea noastră eram mulţumiţi dacă veneau cu o sticlă de nu ştiu ce sau primeam un purcel, ceva, pe undeva!”
E drept că la finalul discursului, Ilie Mustăcilă a dat-o la-ntors, cum că cei mai mulţi primari îşi fac treaba bine, dar, mai sunt şi cei care nu şi-o fac, ba, chiar abuzează de funcţie. Oricum, este interesantă percepţia unui fost şef din administraţie despre actuala administraţie publică, acum, când nu mai este şef şi se confruntă cu probleme administrative din perspectiva cetăţeanului.