Menu

Articol

Sportul care ne întăreşte şi ne uneşte. Crosul olimpic, la Reşiţa

Crosul olimpic de la Reşiţa, desfăşurat pe bulevardul Republicii, pe o distanţă de  1200 de metri, a fost câştigat, astăzi, la categoria open, de Auraş Badea, de la Şcoala Gimnazială nr. 9 din Reşiţa, care a depăşit primul linia de sosire, dintre cei peste 800 de concurenţi. Astfel, Auraş Badea, care practică şi lupte libere, este şi câştigătorul competiţiei la categoria băieţi, clasele VIII-XII. La fete, prima a trecut linia de sosire Karina Tămăşilă, de la CSS Caransebeş.

Însă, aşa cum declara principalul organizator al evenimentului sportiv, Doru Dinu Glăvan, preşedintele Academiei Olimpice Filiala Caraş-Severin, Crosul olimpic este un eveniment, organizat de Ziua Olimpismului, la care toţi participanţii sunt câştigători, deoarece promovează ideea de olimpism, de fair play, de mişcare pentru sănătate, precum şi ideea de coeziune socială, un moment în care toţi participanţii se bucură. De altfel, la Crosul olimpic de la Reşiţa au participat şi cei trei atleţi de la Reşiţa care s-au calificat la Olimpiada de la Rio, la proba de marş, alţi campioni la atletism şi la alte ramuri sportive, care au parcurs traseul de plăcere, doar pentru a da un exemplu şi a-i stimula pe alţi oameni să facă mişcare.

Cros olimpic în scaun cu rotile

Un alt exemplu remarcabil de voinţă a fost participarea unor persoane cu diferite grade de handicap, de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, care au parcus traseul în scaune cu rotile sau sprijiniţi de asistenţii sociali şi au trecut linia de sosire cu braţele sus (sau cu singurul braţ sus), în semn de bucurie şi victorie. Astfel, concurenţii cu dizabilităţi Gigi şi Vio au fost primii participanţi care au primit diplomele, cupele şi medaliile de câştigători, cu însemnele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Apoi, au fost premiaţi cei trei atleţi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, Ana Veronica Rodean, Marius Cocioran şi Narcis Mihăilă, împreună cu antrenorii lor, Octavian Măzăran şi Iosif  Măzăran.

Desigur, nu numai sportivi de performanţă, sportivi amatori, elevi şi tineri, au participat la Crosul olimpic de la Reşiţa, ci şi persoane mai vârstnice, cu diferite ocupaţii şi funcţii. Printre aceştia, i-am remarcat pe noul primar ales al Reşiţei, Ioan Popa, care a trecut linia de sosire la câţiva metri în spatele actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu, pe inspectorul şcolar general, Adrian Doxan.

Păcat că n-a venit Nafiru!

Imediat după ce a trecut linia de sosire, primarul Ioan Popa ne-a dat o declaraţie cel puţin intersantă:

„În primul rând, aş vrea să spun că am o mare dezamăgire, sunt dezamăgit că Victor Nafiru nu a participat la acest cros. Îl aştept la următoarele! Sunt convins că alături de el vom determina mai mulţi tineri şi tinere din oraş să alerge alături de noi!” Apoi, Ioan Popa a continuat: „Sportul înseamnă sănătate, înseamnă optimism, sportul înseamnă viaţă. Îndrum toţi reşiţenii să vină alături de noi când facem acţiuni sportive. Nu mă simt foarte obosit, eu alerg, de obicei, sâmbătă, duminică, turul lacului Văliug şi asta înseamnă cam opt kilometri”.

Romeo Dumitrescu: „Sportul înseamnă bucurie de a trăi!"

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu ne-a declarat la doar două-trei minute după sosire, după ce ne-am mirat că a alergat la cros, după ce, anul acesta, a suportat o dificilă operaţie chirurgicală:

„Chiar şi aşa, cu operaţie, eu sunt un practicant al sportului de când mă ştiu. Am făcut sport de performanţă, am ajuns şi la un lot naţional de fotbal juniori, însă studiile medicale m-au determinat să întrerup orice sport de performanţă, în schimb sportul de amatori l-am practicat sistematic. Fac sport ori de câte ori am ocazia. Eu am dat acest semnal şi din partea Consiliului Judeţean, pentru că această manifestare nu este numai sportivă, ci şi de bucurie de a trăi. Ceea ce s-a întâmplat este încurajator şi eu sper să văd tot mai mulţi reşiţeni şi cărăşeni pe terenurile de sport decât în baruri şi în faţa laptopului şi a televizorului”.

D.D. Glăvan: „Sportul ne uneşte!"

Doru Dinu Glăvan. Preşedintele Academiei Olimpice Caraş-Severin, ne-a declarat:

„Au fost peste 800, către 1000 de participanţi, chiar ne-au depăşit aşteptările. Remarc faptul că se revigorează faptul acesta de a alerga, de a face ceva, de a face un eveniment. Iată aceşti copii, aceşti tineri, oameni în vârstă care au venit împreună cu nepoţii şi copiii să alerge. Sunt şi persoane cu dizabilităţi care au venit să alerge. Eu cred că ideea aceasta de sănătate, de olimpism nu trebuie să dispară. Fără îndoială, asemena întreceri, pe lângă beneficiile privind sănătatea, ne şi unesc, ne oferă ocazia să ne bucurăm împreună”.

Podiumul de premiere la Crosul olimpic de la Reşiţa a arătat astfel:

Categoria clasele VIII-XII, OPEN, băieţi

Locul 1 - Auraş Badea, 15 ani, Şc. Gimnazială nr. 9 Reşiţa

Locul 2 - Alex Stern, 25 de ani, UEM Reşiţa

Locul 3 - Ionuţ Becheanu, 17 ani, Colegiul Economic al Banatului Montan

Categoria clasele VIII-XII - OPEN, fete

Locul 1 - Karina Tămăşilă, 16 ani, CSS Caransebeş

Locul 2 - Rebeca Fiştea - 17 ani, Liceul Baptist Reşiţa

Locul 3 - Andreea Constantinovici - 27 ani, CSS Reşiţa

Categoria clasele III-VII, băieţi

Locul 1 - Daniel Carîm, 14 ani, Şc. Gimnazială Slatina Timiş

Locul 2 - Răzvan Creţu, 12 ani, Colegiul Naţional Mircea Eliade Reşiţa

Locul 3 - Ionuţ Ovidiu Chincea, 13 ani, Şc. Gimnazială nr. 8 Reşiţa

Categoria clasele III-VII, fete

Locul 1 - Larisa Coronelia Peia, 13 ani, Şc. Gimn. „Trandafir Cocîrlă” Caransebeş

Locul 2 - Andreea Irimia, 13 ani, Lic. CD Loga Caransebeş

Locul 3 - Roberta Baciuna, 13 ani, Şc. Gimnazială nr. 9

Powered by Jasper Roberts - Blog