Menu

Articol

Stăpânul și iluzia că ești deștept

De mai bine de jumătate de an, Consiliul Județean Caraș-Severin nu are președinte. Adică, are, dar nu a contat. Sorin Frunzăverde a fost în concediu medical, acum e în cel de odihnă și așteaptă rezultatul contestației de la Curtea de Apel, împotriva sentinței Tribunalului Caraș-Severin care l-a condamnat la doi ani cu suspendare. Instituția este condusă de un singur vicepreședinte, celălalt, Ionesie Ghiorghioni, și-a împărțit drumurile între carceră și sălile de judecată. Primăria Reșița are la comandă un viceprimar, edilul-șef Mihai Stepanescu fiind reținut de DNA, însă mult timp a funcționat într-un singur viceprimar în loc de doi. Prefectura este condusă de subprefect, după demisia lui Miu-Nicolae Ciobanu, audiat la Parchet în Dosarul Mike Security. Cu toate acestea, în niciuna dintre cele trei situații nu s-a făcut gaură în cer. Să se blocheze ori să se întrerupă activitatea instituției. S-a dovedit încă o dată că nimeni nu e de neînlocuit, oricât de multe doctorate ar avea  și indiferent de câte ori i-au pupat mâna pupincuriștii.

Și mai e ceva. Este posibil ca la conducerea acestor instituții să se găsească prea mulți conducători, care la rându-le să fie escortați de nenumărați directori și șefi de Servicii și Departamente. Par atât de mulți, încât ai impresia că se calcă pe bombeu. Să luăm un exemplu concret. Înainte de 1989, Primăria Reșița funcționa într-o singură clădire. Pe atunci, orașul avea undeva la 120.000 de locuitori, industria zbârnăia, serviciile de asemenea. Astăzi, Reșița are puțin peste 70.000 de locuitori și mai puțină industrie. Cu toate acestea, primăria are birouri peste tot: la Blocul 800, vreo două etaje, în blocul CEC-ului, la parter și primul etaj, în fosta poștă din orașul vechi, ocupată cu Serviciul de Asistență Socială, prin Govândari. E adevărat, serviciile prestate de slujbașii statului s-au diversificat, mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană, dar parcă organigrama asta e făcută după numărul rudelor, prietenilor și a cunoscuților din campaniile electorale.

La fel stau lucrurile când vine vorba de Consiliul județean despre care s-a tot spus că a devenit, cu cei peste 2.000 de funcționari pe care îi are, cel mai important angajator din județ. O fi cel mai important, dar, cu siguranță, nu și cel mai eficient, și mă gândesc că mulți dintre ei au fost și sunt angajați pe criterii de nepotisme sau în funcție de culoarea carnetului de partid. Că, în multe situații, sunt paraleli cu ceea ce le cere fișa postului.

 Să nu ne imaginăm că începând din vară, când nu va mai fi condus de Frunzăverde și Ghiorghioni, Consiliul Județean Caraș-Severin va funcționa altfel. Că vor fi promovați cei mai merituoși și cei mai pregătiți în domeniul lor. Nu, cu siguranță că nu se va întâmpla așa. Vor fi înlăturați cei care au înțepenit pe scaunele lor de directori și șefi de Servicii, pentru a face loc celor care vor învăța abecedarul poziției de drepți și a pupatului mâinii stăpânului care îți dă putere, dar și iluzia că ești deștept.

Powered by Jasper Roberts - Blog