În urmă cu o săptămână, Agent Green si EuroNatur prezenta în Parlamentul European un material jurnalistic realizat în mare parte în Caraş-Severin cu privire la dezastrul din ariile naturale protejate. Datele prezentate arată că în pădurile din judeţ tăierile ilegale nu pot fi stopate, iar numărul ariilor defrişate este tot mai mare. Ieri, reprezentanţii Gărzii Forestiere Judeţene Caraş-Severin, subunitate integral bugetară fără personalitate juridică ce aparține de Garda Forestieră Timișoara aflată în subordinea Ministerului Apelor și Pădurilor, a prezentat prefectului Matei Lupu statistica controalelor efectuate de ispectori până în luna octombrie 2018.
Garda Forestieră Județeană își desfășoară activitatea cu 15 inspectori din care: un inspector coordonator, trei inspectori cu activitatea de implementare, un inspector pe control cinegetic și zece inspectori cu activitatea de control în aplicarea regimului silvic. Suprafaţa totală a pădurilor în județul Caras-Severin este de 419 mii hectare şi reprezintă 49% din suprafața județului, media pe ţară este de 26%, judeţul Caraș-Severin fiind bine reprezentat de păduri. De menționat faptul că pentru un inspector silvic din cadrul serviciului Control silvic îi revine de controlat la nivelul zilelor lucrătoare o suprafață de 1821 ha/zi,deși Legea 46/2008 – Codul Silvic a prevăzut pentru control- un inspector la 10.000 ha.
Conform datelor prezentate, controalele au fost efectuate în urma baza unor acţiuni cu tematică programată dar și în urma unor petiții scrise din partea persoanelor fizice sau juridice. Şi astfel, „ numărul total al controalelor efectuate a scăzut cu 30% la Direcția Silvica Caraş-Severin şi cu 4% la Garda Forestieră, controalele efectuate de către Garda Forestieră au fost realizate în mare parte la unităţi administrativ teritoriale care deţineau păduri fără administrare, volumul arborilor tăiaţi ilegal la nivel de județ a scăzut cu 1.903 mc ceea ce reprezintă o scădere în proporție de 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, se arată în materialul prezentat în cadrul Colegiului Prefectural de ieri, 13 noiembrie.
Din material reiese şi faptul că în comparaţie cu anul precedent, pentru aceeaşi perioadă se constată o scădere a numărului de contravenţii cu 45%, o scădere a valorii amenzilor aplicate pentru tăieri ilegale de arbori cu 67% (aceasta se datorează faptului ca la finele anului 2017 a fost elaborată Legea nr.270,legea prevenirii prin care, pe unele categorii de controale operatorii economici de profil sau alte persoane sunt sancționați cu avertisment și cu termene de remediere a deficiențelor constatate, după caz).
„Numărul infracţiunilor constatate a scăzut cu 44%. Volumul arborilor tăiaţi ilegal, constatat în urma infracţiunilor a scăzut cu 29 %, iar valoric cu 4%, rezultând din cifrele prezentate mai sus că arborii tăiaţi ilegal au fost de valoare economică destul de mare (specii de Qvercinee- Cer, Stejar, Gorun) chiar dacă marea parte din volum fiind lemn de foc.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017 se constată o scădere a numărului de contravenţii și infracțiuni ceea ce se poate considera ca o tendința de creștere a responsabilității față de pădure, de asemenea acțiunile comune privind o serie de controale pe regim silvic cu angajați ai I.P.J. Caraș-Severin din cadrul Compartimentului de Combatere a Delictelor Silvice și cu angajați ai Jandarmeriei“, informaţie prezentată de Garda Forestieră Caraş-Severin. (Foto: economica.ro, agentgreen.ro)