Scandalul arestărilor de la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița continuă să țină capul de afiș al ziarelor și jurnalelor de știri. Stenogramele Direcției Generale Anticorupție evidențiază faptul că la Facultatea de Științe Sociale a universitații reșițene, traficul de influență și mita erau la ele de acasă. Stenogramele și consemnările Direcției Generale Anticorupție demonstrează cât de departe s-a mers în acest sens. În interceptările DGA apar nume de procurori, profesori, polițiști, foști securiști, angajați ai Serviciilor, oameni de afaceri sau copii ai acestora, într-o încrengătură penală care se perpetuează de ani de zile. Poate și din acest motiv unii „universitari“ au fost convinși că lor nu li se va întâmpla nimic.
Începând de astăzi, prezentăm stenogramele din dosarul de corupție de la Universitatea „Eftimie Murgu“, pubilcate de www.româniacurată.ro. Potrivit stenogramelor, unul dintre studenții favorizați este Ștefan Negrea, despre care www.româniacurată.ro spune că ar fi copilul lui Lucian Negrea, fost general SIE și actual consilier de conturi în conducerea Curții de Conturi a României.
„Mihăilă Marian a intervenit pe lângă cadre didactice din cadrul universităţii pentru a-l favoriza în promovarea examenelor pe Negrea Ştefan, student în anul I la Facultatea de Ştiinţe Administrative, Specializarea “Drept European Internaţional”, în sensul că, deşi studentul este înscris la forma de învăţământ zi nu a participat la cursurile şi sesiunile de examene din ianuarie-februarie şi iunie-iulie aferente anului 2012-2013, fiind prezent în incinta universităţii doar în intervalul 10-11.07.2013, însă este declarat promovat la mai multe materii în afara intervalului. Promovarea a fost facilitat de către Mihăilă Marian care le-a solicitat în data de 10.07.2013 unor cadre didactice, respectiv lect. univ. dr. Pascu Patriciu Mirel şi lect. univ. dr. Martin Mihaela, dar şi a numitei Pecioara Ana-Maria, secretara Facultăţii de Ştiinţe Administrative, punerea la dispoziţie a studenţilor a lucrărilor evaluate cu nota 10 susţinute anterior de alţi studenţi, Negrea Ştefan procedând astfel la copierea rezolvărilor subiectelor de examen la disciplinele:
Istoria Construcţiei Europene – titular curs – lect. Univ. dr. Vişan Mihai, examen susţinut la 10.07.2013 şi la care a luat nota 8;
Istoria Statului şi Dreptului Românesc – titular curs Pascu Patriciu Mirel, examen de restanţă programat în 5.07.2013 şi la care student a fost evaluat cu nota 10;
Introducere în Dreptul Internaţional – titular curs prof.univ.dr. MIHĂILĂ IOAN MARIAN, examen de restanţă desfăşurat în 1.07.2013 şi promovat de student cu nota 10;
Introducere în Istoria Universală – titular curs Martin Mihaela, examen de restanţă derulat în 3.07.2013 şi promovat de student cu nota 10.
Limba engleză – titular Martin Mihaela colocviu desfăşurat în 3.07.2013 şi notat cu 10.
În cursul zilei de 10.07.2013 urmare a celor expuse cadrele didactice menţionate au falsificat cu complicitatea secretarei Facultăţii de Ştiinţe Administrative procesele-verbale şi cataloagele grupei de învăţământ, întocmite la data oficială a examenelor consemnând în fals şi notele studentului Negrea Ştefan. De asemenea, în data de 11.07.2013, Negrea Ştefan a fraudat examene şi colocvii şi alte discipline aferente Dreptului European Internaţional din anul I de studiu, respectiv “Introducere în Drept”, “Instituţiile Uniunii Europene”, “Relaţii Internaţionale” (cadru didactic examinator lect.univ.dr. Pinteală Gheorghe – examen desfăşurat la 4.07.2013), “Elemente de Drept Constituţional şi Instituţii Publice” (cadru didactic examinator conf.univ.dr. Vasile Ana – examen desfăşurat la 1.07.2013, “Drept Constituţional al Uniunii Europene” (cadru didactic examinator lect.univ.dr. Stan Dan – examen desfăşurat la 5.07.2013, “Drept european” (cadru didactic examinator – lect.univ.dr. Micloşină Otilia Iolanda – examen desfăşurat la 2.07.2013, “Dreptul Mmediului în Uniunea Europeană” cadru didactic examinator conf.univ.dr. Andriţoi Claudia – probă desfăşurată în 1.07.2013 şi “Practică de specialitate” cadru didactic examinator Martin Mihaela examen desfăşurat la 3.07.2013,“ se arată în portalul citat.
Trebuie spus că unii dintre profesori au fost sau încă sunt în viața de toate zilele procurori, oameni ai legii. Este cazul Otiliei Micloșină și al lui Gheorghe Pinteală.