Menu

Articol

Ţară de bancuri proaste

Autor: 

Ştiţi bancul acela în care un ţăran aduce la tîrg, la vînzare, un cal şchiop, chior, costeliv, ştirb şi surd pentru simpla dorinţă de a-l face de căcat? Dacă nu-l ştiţi, îl puteţi viziona la tv, în aceste zile. KWI şi Vasilica se întrec în vizite externe pentru a se face de căcat, într-un an pre-electoral important, prin prisma interesului personal. Este adevărat că politica e o afacere de maţe şi de cur! Adică, tre’ să ai maţe tari ca să rezişti în business-ul ăsta şi curul aşişderea ca să nu-ţi pese de şuturile pe care le primeşti! Sau, să te doară-n cur de ele! Depinde de ce parte a... şutului eşti! Părerea mea! Cert este că primul ministru Viorica Dăncilă are maţele extrem de tari şi e deosebit de rezistentă la picioarele date „colegial", din propriul partid. Nu ştiu dacă Veorica fumează ceva, dar mi se pare hilar că vieţuitoarea de la Palatul Victoria încasează cu stoicism şi şuturile adresate miniştrilor săi: că e de la Muncă, de la Agricultură, sau, nu mai vorbesc, Justiţie.

În timp ce zgomotul de vuvuzea ecranează realitatea, România este ameninţată de mai mulţi factori interni: politici, economici şi sociali şi îi enumeram succint:

În plan politic: exacerbarea luptei pentru putere; creşterea neîncrederii populaţiei în clasa politică; incoerenţa şi lipsa de realism a programelor politice, corupţie; absenţa opoziţiei.
În plan economic: instabilitatea economică generată de schimbarea legislativă şi atacuri mediatice; scumpiri, preţuri fluctuante; migraţia forţei de muncă în afara graniţelor; spălarea banilor; criminalitate economico-financiară; deteriorarea infrastructurilor economice şi, mai ales, IC.
În plan social: instabilitatea socială; creşterea anomiei sociale; degradarea sistemului de valori naţionale; degradarea condiţiei umane; emigraţie; trafic de influenţă şi corupţie.

După cum se vede, „corupţia” apare la fiecare aliniat. Corupţia provoacă, în primul rînd, neîncredere în principalele instituţii ale statului, afectează relaţiile sociale, subminează fundamentele democratice ale societăţii şi credibilitatea statului pe plan internaţional. De asemenea, generează relaţii ce pot fi uşor exploatate de către crima organizată, terorism şi alte tipuri de infracţiuni care alterează coeziunea socială. Protejarea suveranităţii statului, a integrităţii sale teritoriale şi a independenţei nu poate fi realizată fără protecţia individului, a cetăţeanului şi a drepturilor sale. Pentru că securitatea naţională poate fi ameninţată în cazul în care instituţiile statului nu reuşesc să asigure protecţia cetăţeanului. Ne explicăm în acest caz de ce probleme precum şomajul, sărăcia sau lipsa unor resurse devin de o importanţă majoră pentru securitatea unui stat.

Etichetele de minciună şi corupţie s-au lipt atît de puternic de actualul partid de guvernămînt, încît indiferent ce măsură economică sau socială, bună, ar lua, lumea nu va înceta să îl blameze, sau să miştocărească premierul. Ni se spune că pensiile cresc, din nou, dar nimeni nu vorbeşte şi de creşterea preţurilor!
Norocul nostru e că ne-am păstrat umorul. Vedem noul preţ la lapte, ne pufneşte rîsul. Privim ca boii eticheta la salam şi ne tăvălim pe pardoseala supermarketului. Dar, să fim români, cu frică de Dumnezeu şi răbdători, pînă prin vară, că doar nu ne-a ajuns cuţitul, încă, la os!

Powered by Jasper Roberts - Blog