În doar trei zile, 4-6 martie, în judeţul Caraş-Severin s-a înregistrat un număr de 53 de incendii de vegetaţie şi mirişti datorate acțiunilor deliberate ale cetățenilor care își curăță terenurile în această perioadă a anului.
Ca urmare a acestui fapt, prefectul judeţului Caraş-Severin, Florența Albu, a convocat astăzi, într-o şedinţă de analiză, toate autorităţile cu responsabilităţi pe această linie: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Garda Naţională de Mediu, Garda Forestieră și Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pentru a identifica soluţii şi a stabili măsuri de prevenire şi gestionare a acestora.
„În baza protocolului existent între ISU, Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu şi APIA se vor lua măsuri pentru identificarea proprietarilor care au provocat arderi intenţionate pentru igienizarea terenurilor şi nu li se vor mai acorda subvenţiile cuvenite pentru exploataţiile agricole pe care le deţin. Conform regulamentelor de funcţionare a APIA privind bunele practici agricole şi de mediu, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente”, se arată în comunicatul de presă al ISU Caraş-Severin, semnat de Elena Tarla.
Coordonatele suprafeţelor afectate de incendii vor fi transmise către APIA de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, pentru identificarea proprietarilor terenurilor. Începând cu data de 10 martie, APIA va efectua controale în teren, acolo unde există suprafeţe incendiate, pentru a verifica amploarea acestora, precum şi circumstanţele în care a avut loc incendierea.
„Menţionăm că vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente nu trebuie arsă, întrucât se distruge materia organică şi se poluează atmosfera, iar reapariţia covorului ierbos valoros din punct de vedere nutritiv pentru animale durează peste trei ani, după incendiere.
Nerespectarea prevederilor privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată, atrage după sine nu doar pierderea subvenţiilor de la APIA, ci şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale”, a mai precizat Elena Tarla.