Ioan Benga, deputat PSD de Caraș-Severin, susținea săptămâna trecută într-o conferință de presă că formațiunea din care face parte a inițiat proiectul de lege privind eliminare a 102 taxe nu din considerente de natură electorală, ci pentru că, până în 2015 „FMI interzicea românilor să reducă aceste taxe, deoarece că exista un interes“.
Acum, când se pare nu mai există acel interes din afara granițelor, PSD revine asupra acestei teme, în centrul căreia se află eliminarea taxei Radio-TV, pe care Ioan Benga o consideră „un mod de a lua românilor bani cu japca“.
Deputatul cărășean a declarat presei că salută inițiativa partidului referitoare la eliminarea taxei respective, pe care el o susține de la începutul mandatului.
„Eu acum trei ani, în Camera Deputaților, am tras un semnal de alarmă legat de ceea ce fac radioul și televiziunea cu banii publici. Să nu uite acești domni de la radio și televiziune că aceste abonamente ce se plătesc forțat, prin factura la curent sunt un mod de a lua banii românilor cu japca! Celor care nu au mai plătit această taxă, cei de la Enel le-au luat siguranțele, lăsându-i pe oameni în întuneric!”, a ținut să reamintească Ioan Benga.
La rândul său, liderul PSD Ion Mocioalcă consideră că este momentul ca Radioul și TVR să fie puse pe picior de egalitate cu posturile de radio și televiziune comerciale, pentru că și unii și alții oferă informația ascultătorilor. Mocioalcă este convins că prin eliminarea acestei taxe cele două instituții publice nu vor fi în pericol de a fi desființate.
„PSD propune alocarea a 620 de milioane de lei pentru televiziune și a 420 de milioane pentru radioul public din bugetul de stat, transparentizând, totodată, numirile în funcțiile de conducere ale radioului și televiziunii. Păi, ce, dacă e taxa Radio-TV, ăștia nu mai sunt numiți politic? De fapt, aici e jocul dacă vreți. Trebuie să punem odată toate radiourile și televiziunile pe picior de egalitate în România, dar dacă ținem la radioul public și la televiziunea publică eu cred că alocarea de la bugetul statului a unor sume importante, ca să nu-i mai ținem captivi și datori, ar rezolva problema, cu niște numiri transparente în consiliile de administrație ale celor două instituții“, a ținut să precizeze Ion Mocioalcă.