Menu

Articol

Topul Forbes: cele mai bune 40 de oraşe pentru afaceri. Timişoara, pe primul loc! Vezi pe ce loc e Reşiţa

Topul 40, cele mai bune orașe pentru afaceri din România a ajuns la a patra ediție. Conform publicaţiei Forbes România cel mai bun oraş pentru afaceri, în 2016, este municipiul Timişoara. Pe podium se mai află, pe locul doi, Cluj-Napoca, iar pe locul trei, Bucureşti. Conform Forbes România, metodologia prin care au fost departajate orașele a fost următorea: au fost analizate reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă, fiind luate în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică,Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.

Locul 1: Timișoara
Timișoara este, pentru a doua oară consecutiv și a treia dată în istorie, cel mai bun oraș pentru afaceri din România. 
 Locul 2: Cluj-Napoca
Capitala economică a Transilvaniei depășește anul acesta capitala de facto a României în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.
Locul 3: București
Problemele nu au fost rezolvate nici anul trecut, ba dimpotrivă. Astfel, Capitala a mai pierdut un loc în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

În Top 10, pe locurile următoare se află: 4. Oradea; 5. Constanţa; 6. Braşov; 7. Arad; 8. Ploieşti; 9. Piteşti; 10. Iaşi.

Ar fi de remarcat că trei oraşe din vestul ţării, din zona Banat-Crişana se află în Top 10: Timişoara,  Oradea şi  Arad.

Municipiul Reşiţa, trecută şi cu supranumele „Iron city”, se află pe locul 19, în Top 40, devansând oraşe ca Deva, Târgovişte, Satu Mare.

Printre atuurile Reşiţei este menţionată compania fruntaşă la nivel naţional din domeniul metalurgiei, TMK. În descrierea Reşiţei făcută de publicaţie este vehiculată aceeaşi legendă, prezentată drept adevăr, privind oţelul din Turnul Eiffel, care ar fi fost făcut la Reşiţa. Într-adevăr, combinatul reşiţean a fost unul dintre cele mai puternice din Europa, la vremea când s-a construit Tour Eiffel (1889), însă mulţi specialişti în metalurgie şi istorici spun că nu există nicio dovadă materială sau documentară care să susţină ipoteza că în turnul din Paris ar exista oţel fabricat la Reşiţa. Oricum, înţelegem că legenda nu a contat în clasament. Însă, există şi o eroare importantă în argumentele care ridică Reşiţa în clasament: Caromet SA este trecută drept firmă reşiţeană, aceasta fiind în realitate o societate cu sediul în Caransebeş.

De remarcat ar mai fi că faţă de anul trecut, Reşiţa a pierdut un loc în clasament. Şi anul trecut, printre atuurile Reşiţei erau trecute metalurgia, energia şi turismul. Un alt element menţionat printre cele care recomandă Reşiţa era afacerea miliardarului reşiţean Ioan Popa-Tăiţelu, cu o avere de 7 milioane de euro.

Top 40, 2016 – Cele mai bune oraşe pentru afaceri din România:

Locul 1: Timişoara
Locul 2: Cluj-Napoca
Locul 3: Bucureşti
Locul 4: Oradea
Locul 5: Constanţa
Locul 6: Braşov
Locul 7: Arad
Locul 8: Ploieşti
Locul 9: Piteşti
Locul 10: Iaşi
Locul 11: Sibiu
Locul 12: Târgu Mureș
Locul 13: Suceava
Locul 14: Bacău
Locul 15: Alba Iulia
Locul 16: Baia Mare
Locul 17: Craiova
Locul 18: Galați
Locul 19: Reșița
Locul 20: Deva
Locul 21: Târgu Jiu
Locul 22: Călărași
Locul 23: Târgoviște
Locul 24: Satu Mare
Locul 25: Râmnicu Vâlcea
Pe ultimele 3 locuri se află:
Locul 38: Focşani
Locul 39: Sfântu Gheorghe
Locul 40: Vaslui

 

Powered by Jasper Roberts - Blog