Menu

Articol

Tunelul timpului: UEMR se întoarce de unde a plecat în urmă cu 25 de ani

Vineri, 11 septembrie, conducerile universităților Eftimie Murgu Reșița și de Vest, din Timișoara, vor avea o primă rundă de întâlniri pentru demararea negocierilor privind absorbția de către Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a UEMR. Din câte se pare, s-au stabilit și comisiile de negociere din partea celor două universității, ceea ce înseamnă că ideea fuziunii nu a apărut peste noapte, ci de-a lungul ultimelor luni. Dar, în timp ce conducerea UVT a publicat un comunicat de presă, dinspre UEMR nici o voce autorizată nu a ieșit în spațiu public sau în presă pentru lămuriri în această privință. Tocmai acest fapt îi îngrijorează pe cei cărora le pasă cu adevărat de această universitate care, iată, după 25 de ani, redevine o anexă a învățământului universitar timișorean.

Între multele întrebări pe care și le pun reșițenii, fostele cadre didactice și foștii studenți se regăsesc și cele ce se referă la viitorul unor facultăți. De pildă, facultate de Teologie există și la Reșița, mai precis la Caransebeș, dar și la Timișoara. Este greu de crezut că vor fi păstrate amândouă. Ar fi ilogic să se întâmple ca două facultăți cu profil asemănător să funcționeze într-o singură Universitate. Ținând seama de tradiție, ar trebui păstrată cea din Caransebeș, doar că la Timișoara funcționează Mitropolia Banatului, pe când la Caransebeș ființează doar episcopia. Ca fapt divers, și până acum exista o oarecare rezistență la absolvenții de teologie ai facultății Caransebeș, în sensul că nu prea erau acceptați în parohiile din județul Timiș, pe motiv că specializarea lor este Istorie-Teologie și nu doar Teologie.

Mai avem exemplul facultăților de Științe Sociale și Științe Economice pe care le întâlnim la amândouă universitățile. Ce se va întâmpla și în aceste situații Va dispărea una dintre ele, mergînd în paralel o pereioadă de timp sau se va reduce numărul cadrelor didactice? Să nu mai vorbim de Facultatea de Inginerie și Management despre care vechii profesori spun că, dacă tot e să revină la Timișoara, să fie trecută la Politehnică și nicidecum la Universitatea de Vest.

În lipsa unor explicații și lămuriri din partea rectorului Doina Frunzăverde, oamenii se întreabă ce se va întâmpla și cu clădirile Universității Eftimie Murgu care valorează câteva milioane de euro. În mod logic, vor trece și ele în patrimoniul Universității de Vest Timișoara, că așa se întâmplă în situația unei fuziuni, prin absorbție. Până la un punct de vedere oficial, sunt doar presupuneri.

Powered by Jasper Roberts - Blog