Menu

Articol

UEMR, universitatea cu decan la două facultăţi şi un scandal care nu se mai termină!

La Universitatea „Eftimie Murgu” apele continuă să fie învolburate, chiar şi la începutul noului an de învăţământ. Situaţie fără precedent, cel puţin în universitatea în cauză, unde una dintre facultăţi nu are decan, iar şansele ca lucrurile să intre în normalitate sunt foarte mici.

Povestea începe în luna aprilie a acestui an când, Senatul UEMR a hotărât să-l revoce, disciplinar, din funcţia de decan al Facultăţii de Inginerie şi Management (FIM) pe Sava Ianici, pe motiv că ar fi negociat, fără a avea permisiunea, fuziunea facultăţii cu Universitatea Politehnica Timişoara. În data de 16 mai, în urma plângerii formulată de Ianici, Senatul şi-a anulat propria hotărâre, dispunând ca acesta să fie repus în funcţia de decan, însă Ianici a refuzat să se mai întoarcă pe funcţie. De aici a început nebunia. Interimar la conducerea facultăţii a fost numită Codruţa Hamat, care apoi s-a retras la expirarea împuternicirii.

Potrivit legii, organizarea concursului de decan şi validarea câştigătorului trebuiau făcute în trei luni de la revocarea din funcţie a lui Sava Ianici. Lucru care s-a întâmplat cu mare întârziere, cu doar o săptămână înainte de expirarea termenului legal. Şi ca telenovela să aibă de toate, unul dintre candidaţi a contestat concursul, caz în care situaţia a rămas încurcată. În disperare, rectorul a numit-o decan interimar pe Solomia Andreş numai că, aceasta a fost contestată din start de membrii consiliului facultăţii pe motiv că dumneaei este deja decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice. Şi cum decan la două facultăţi din aceeaşi universitate nu este posibil, nici măcar la Reşiţa, a început circul, facultatea intrând într-un blocaj total.

„Numirea decanului interimar al FIM s-a făcut prin încălcarea prevederilor legale, referitoare la finalizarea procedurii de selecţie şi validare a noului decan în termen de maximum trei luni de la data revocarii din funcţia de decan. Aceasta nu s-a făcut în termenul cerut de lege. A fost încălcat art. 214 (1) din Legea Educaţiei Naţionale care spune că, funcţiile de conducere de rector, prorector, decan, prodecan (...) nu se cumulează. La fel se arată şi în Cartă. Lucrurile sunt clare pentru oricine. Nimeni nu poate să se situeze deasupra regulamentelor, a Cartei şi a Legii Educaţiei Naţionale”, ne-a mărturisit unul dintrte membrii consiliului FIM.

O astfel de situaţie, în care decanul interimar nu este recunoscut, crează nu doar confuzie, ci şi ilaritate. Săptămâna trecută, consiliul FIM a fost convocat de o treime din membri săi, aşa cum spune legea. În acelaşi timp, şi decanul interimar a procedat în mod asemănător. „în aceeaşi zi, la aceeaşi oră şi cu o ordine de zi asemănătoare, cu o excepţie”, spune un alt membru al aceluiaşi consiliu.

Cum era de aşteptat, membrii consiliului FIM nerecunoscându-l pe rectorul numit de rectorul Andrade Bichescu, nu a primit-o la şedinţă pe Solomia Andreş, însă şi reacţia rectorului a fost una promptă: „Având în vedere faptul că (...) şedinţa consiliului FIM din 10.09.2018 s-a desfăşurat în mod nelegal deoarece dna conf.univ.dr. Andreş Solomia, numită decan interimar prin Decizia (...) a fost obstrucţionată să participe la şedinţă de către unii membri ai consiliului FIM, încălcându-se prevederile (...) care stipulează că Decanul conduce şedinţele consiliului facultăţii, prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că propunerile/ avizările din şedinţa din data de 10.09.2018 nu au fost avizate de către consiliului de administraţie, fiind informat şi Senatul UEMR în acest sens” Semnează, rectorul conf.univ.dr Andrade-Ionuţ Bichescu. Contestatarii au venit imediat cu replica: "ce decan, dacă dânsa nu e recunoscută de noi?"

Ce va urma? Probabil, un nou episod dintr-o telenovelă al cărui final e greu de anticipat.

Powered by Jasper Roberts - Blog