Menu

Articol

Uite brâul trece râul şi mândruţa, potecuţa! Ia şi brâul bănăţean au înviorat atmosfera la Reşiţa

Ia românească şi brâul bănăţean au fost sărbătorite, ieri, în Piaţa Mare din centrul Reşiţei, de sute de bănăţeni, olteni, ardeleni, moldoveni, elevi, studenţi, dascăli, funcţionari, mecanici, electricieni, gospodine, motocositorişti, motostivuitorişti, chiar şi de politicieni. Desigur, şi de jurnaliştii reşiţeni, căci nu degeaba, evenimentul s-a numit, de la prima ediţie, din 2013, „Presa cărăşeană promovează ia”. Ulterior, iniţiatorii evenimentului, jurnaliştii reşiţeni Paula şi Vasile Neamţu, la ideea cu ia au adăugat brâul bănăţean, stabilind, astfel, o legătură între un element tradiţional naţional, ia, cu altul tradiţional regional, brâul.

Ca şi în anii trecuţi, pe scena din faţa clădirii Consiliului Judeţean Caraş-Severin au evoluat grupuri şi ansambluri din Reşiţa, Caransebeş, Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Glimboca, din toate zonele folclorice ale judeţului. Traşi la cămeşi albe, în general brodate, au fost prezenţi în piaţă şi Silviu Hurduzeu - preşedintele Consiliului Judeţean, Matei Lupu - prefectul judeţului, mulţi alţi şefi din administraţia publică, şefi şi directori de instituţii publice, consilieri judeţeni şi locali. Unii dintre ei primiră şi diplome.

Evenimentul a fost moderat de Camelia Duca, din partea Societăţii pentru Cultură Metarsis. În deschidere, maestrul Sabin Pautza, preşedintele Societăţii Metarsis, a adresat ivitaţilor câteva cuvinte de bun sosit, i-a felicitat pe cei care s-au implicat în proiect, i-a felicitat pe copii, pe dascălii lor, pentru că păstrează tradiţiile autentice.

Apoi, prezentarea spectacolelor a fost lăsată în seama lui Dan Liuţ, care a făcut-o în stilul său propriu, adică în grai.

Organizatorii au conferit diplome tuturor ansamblurilor, precum şi celui mai tânăr participant îmbrăcat în ie, şi celui mai vârstnic. Cel mai tânăr a fost nepoata în vârstă de numai 3 luni a preşedintelui Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, Nicolae Plujar, iar cel mai vârstnic, acelaşi neobosit Constantin Ibraşi, în vârstă de 87 de ani, care a participat la toate ediţiile.

În ciuda căldurii toride, finalul a fost plin de energie şi dinamism, deoarece toţi participanţii s-au prins într-o horă mare, în Piaţa Mare, să joce brâul bănăţean, unii mai măiestru, alţii mai împiedicaţi. Dar nu-i bai, la brâu, ca şi la Olimpiadă, cel mai important este să participi! Să şi transpiri! S-a jucat brâul în valuri paralele şi în cercuri, sub chiuiturile mobilizatoare ale lui Dan Liuţ, dintre care am reţinut: „Uite brâul trece râul / Şi mândruţa potecuţa!”.

Powered by Jasper Roberts - Blog