Primăria Reşiţa a făcut o evaluare a pagubelor produse de inundaţiile de săptămâna trecută, din 29 iunie, şi a ajuns la concluzia că e nevoie de 4,2 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii publice distruse, şosele, poduri podeţe, staţia de epurare a oraşului, cât şi pentru compensarea pagubelor din locuinţe şi gospodării. După verificarea evaluării, comisia de specialişti a Prefecturii Caraş-Severin „a tăiat” suma solicitată ca despăgubire de la Guvern, considerând că este nevoie de numai 400 de mii de lei, adică de 90% din suma solicitată.
Primarul Reşiţei, Ioan Popa, într-o conferinţă de presă, susţinută astăzi, alături de specialişti din primărie, a spus că i s-a tăiat respiraţia şi a rămas fără cuvinte când a văzut răspunsul Prefecturii Caraş-Severin.
„Credeam că se va ajunge la o situaţie rezonabilă a acestor evaluări. Nici prin gând nu mi-a trecut că se vor tăia 90 la sută din ele. Din păcate, aceşti oameni din comisie (n.n. - din comisia de evaluare a Prefecturii), sunt reşiţeni cu toţii şi excesul de zel în ceea ce au făcut ieri este inexplicabil şi m-a lăsat, practic, fără cuvinte!”, a spus primarul Ioan Popa.
Un necaz nu vine niciodată singur! Primarul a primit o înştiinţare: conturile Primăriei Reşiţa sunt blocate!
„În data de 13 iunie, am primit o înştiinţare de poprirea la Primăria Reşiţa, mie mi-a parvenit astăzi, dar, ştiam de ea, de săptămâna trecută. Astăzi, o am în mână, e de la executorul judecătoresc, legat de datoriile la RO-A- Tir. Au un prim proces câştigat, de 2 milioane 200 de mii de lei (2,2 milioane lei), pentru care dânşii au depus poprire pe conturile Primăriei Reşiţa”, a afirmat primarul Reşiţei, Ioan Popa, stupefiat de gravitatea situaţiei.
Mai mult, Ioan Popa a precizat că datoria Primăriei către RO-A-Tir este mult mai mare, e de 5 milioane de lei, însă instanţa s-a pronunţat deocamdată numai pe cele 2,2 milioane. Această datorie s-a creat din cauza faptului că Primăria Reşiţa nu a plătit o serie de sibvenţii către RO-A-Tir, de aproximativ doi ani! E vorba despre subvenţiile ce trebuie plătite de Primărie, din bugetul propriu, pentru pensionari şi persoane cu handicap. Mai sunt şi alte categorii de subvenţii, cum ar fi pentru cetăţenii de oanoare ai Reşiţei, transporturi pentru elevi etc., însă acolo sumele sunt mai mici. Ioan Popa nu-şi explică suma foarte mare cheltuită pentru persoanele cu handicap, jumătate din suma cheltuită pentru toţi pensionarii Reşiţei. În orice caz, primarul a afirmat că situaţia e gravă, conturile sunt blocate, aşa că Primăria e obligată să plătescă, în cel mai scurt timp, bani datoraţi către RO-A-Tir.
Având în vedere situaţia la care s-a ajuns, Ioan Popa a precizat că va fi nevoit să schimbe sistemul de subvenţionare al transportului public de persoane din Reşiţa.