Bucureşti, 30 iun /BMTF/ - UNESCO a denunţat luni, într-o rezoluţie adoptată la Bonn, atacurile barbare comise de jihadiştii Statului Islamic asupra siturilor arheologice în Syria şi Iraq, comparîndu-le cu crime de război, informează France Presse, preluată de Agenţia română Agerpres. Textul, adoptat în cea de-a 39-a sesiune, deschisă duminică, a Comitetul pentru Patrimoniu Mondial al UNESCO, condamnă atacurile barbare, violenţele şi crimele comise asupra patrimoniului cultural al Iraqului de către Statul Islamic, care şi-a înmulţit abuzurile asupra siturilor arheologice, religioase sau istorice situate în califatul său instaurat între Iraq şi Syria.
Atacurile intenţionate asupra unor clădiri consacrate religiei, învăţămîntului, artei, ştiinţei sau acţiunilor caritative sau asupra unor monumente istorice ar putea constitui crime de război, precizează agenţia culturală a ONU în rezoluţia sa.
Rezoluţia exprimă de asemenea preocuparea profundă a UNESCO faţă de siturile Patrimoniului Mondial din oraşul antic Palmira cucerit la sfîrşitul lunii mai de SI, care de atunci l-a distrus, existînd temeri că s-a produs un dezastru.
Comori culturale de neînlocuit sînt de asemenea ameninţate de săpături ilegale, de jafuri şi de traficul organizat cu obiecte culturale în Afghanistan, Iraq, Lybia, Mali, Syria şi Yemen, mai atrag atenţia membrii Comitetul pentru Patrimoniu Mondial.
UNESCO a deschis duminică la Bonn cea de-a 39-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniu Mondial cu scopul de a examina pînă la 8 iulie circa 30 de candidaturi pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial al Umanităţii.
Directorul general al UNESCO, Irina Bokowa, a denunţat la rîndul său, duminică, distrugerea de către SI a unor comori arhitecturale şi culturale.
În marja lucrărilor sale, UNESCO urma de asemenea să iniţieze luni o campanie în favoarea patrimoniului ameninţat de către extremişti, intitulată Unite4Heritage. (Sursa: M-SecurityNews)