În şedinţa Consiliului Judeţean Caraş-Severin de săptămâna trecută, preşedintele instituţiei, Silviu Hurduzeu, a supus votului consilierilor judeţeni două proiecte de hotărâre privind fosta Unitate de Rachete din Dealul Lupacului. Într-unul din proiecte se propunea scoaterea la licitaţie publică a unor spaţii din Unitatea de Rachete, în vederea închirierii, iar în alt proiect de hotărâre se propunea acordarea unor încăperi, din aceeaşi fostă unitate militară, către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Caraş-Severin, unde instituţia urma să îşi amenajeze arhiva.
Înainte de a se supune la vot proiectele de hotărâre, consilierul liberal Ioan Cojocariu a atras atenţia că există o solicitare din partea primarului Ioan Popa ca Unitatea de Rachete să fie cedată Consiliului Local Reşiţa, pentru ca acolo să fie amenajat un mare centru social pentru copii. Preşedintele Hurduzeu a spus că a luat la cunoştinţă de solicitarea primarului, dar că în solicitare nu i s-a specificat nimic despre centrul de copii. În plus, obligaţia sa este de a valorifica în condiţii cât mai bune patrimoniul Consiliului Judeţean, şi nu să îl cedeze către alte instituţii.
Liberalii au fost contra
Hurduzeu a mai invocat şi nişte probleme cu întabularea terenurilor de sub clădirea fostei unităţi militare. Cojocariu a propus amânarea votării pentru altă şedinţă, după ce se clarifică aspectele, arătând că liberalii nu vor vota pentru proiectele propuse de Hurduzeu. Însă, preşedintele Hurduzeu a supus votului consilierilor judeţeni proiectele de hotărâre, iar liberalii s-au abţinut. Fiind vorba despre proiecte de hotărâre cu caracter patrimonial, acestea aveau nevoie de două treimi din numărul consilierilor prezenţi. Astfel că, fără votul liberalilor, arhiva CJAS a rămas tot unde este iar spaţiile libere nu vor putea fi închiriate.
„Am jurat să apăr patrimoniul!”
„A fost o solicitare, la începutul anului, pentru a ceda acel amplasamnet, dar nu sunt în regulă terenurile de sub unitatea miliară. Acea unitate militară a fost cedată Consiliului Judeţean Caraş-Severin de către Ministerul Apărării Naţionale. Dar, în acea solicitare primită de la Primăria Reşiţa nu era specificat pentru ce anume se doreşte acest spaţiu. Totuşi, în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean şi consilier judeţean, datoria mea şi jurământul pe care l-am depus în faţa cetăţenilor, este să apăr şi patrimoniul pe care îl are judeţul Caraş-Severin. Ar fi extraordinar de simplu să dau tot ce are judeţul la alte UAT-uri sau la alte instituţii! Şi, atunci, nu cred că şi-ar mai avea rolul această instituţie”, a precizat Silviu Hurduzeu.
Cine pierde, cine câştigă?
Prin urmare, până se va lua o nouă hotărâre, Unitatea de Rachete nu va fi nici centru social pentru copii, nici nu va fi scoasă la închiriere, nu va fi nici arhivă. Rămâne să mai crească nişte iarbă peste ea, ca un simbol al victoriei naturii asupra cursei înarmării.