Menu

Articol

Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa este „peţită” asiduu de Politehnica Timişoara

Fuziunea prin absorbţie este privită ca singura şansă de supravieţuire

Într-un comunicat de presă al Departamentului Comunicare şi Imagine al Universităţii Politehnica Timişoara se arată că această instituţie de învăţământ superior își afirmă, din ce în ce mai accentuat, rolul de universitate de prestigiu pe plan regional, după ce și-a exprimat acordul de preluare, prin absorbție, a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

Potrivit comunicatului, rectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, a primit, la data de 8 martie 2018, solicitarea Consiliului Facultății de Inginerie și Management din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița de a deveni parte a Universității Politehnica Timișoara, pe care a supus-o discuției în Consiliul de Administrație al instituției, iar ulterior Senatului UPT.

„În ședința din 29 martie 2018, Senatul UPT s-a declarat de acord cu această solicitare, care este în concordanță misiunea și viziunea strategică a UPT de a-și consolida rolul de universitate de prestigiu pe plan regional și internațional. Totodată, Senatul UPT a constatat faptul că, din punct de vedere legal, soluția este aceea de fuzionare prin absorbție a întregii Universități «Eftimie Murgu» din Reșița cu Universitatea Politehnica Timișoara

Aceasta își asumă redresarea învățământului universitar din Reșița la nivelul de exigență consacrat în UPT. Universitatea Politehnica Timișoara, o instituție cu o tradiție de aproape un secol, vine astfel în sprijinul tinerilor din zonă, dar și al municipiului Reșița, un oraș cu o puternică tradiție industrială, cu un potențial uriaș, căruia îi poate oferi noi perspective de dezvoltare”, se arată în comunicat

Problema fuziunii prin absorbţie nu reprezintă o noutate. Scăderea drastică a numărului de studenţi, scandalul de corupţie din urmă cu trei ani, evaluarea ARACIS de universitate cu grad de încredere limitat, plus multe alte neajunsuri au condus la ideea unei fuziuni, la început cu Universitatea de Vest, 2015, iar acum cu Universitatea Politehnica Timişoara. De fiecare dată, iniţiativa a aparţinut profesorilor Facultăţii de Inginerie. Ideea nu a fost, însă, agreată nici de cadrelele didactice ale celorlalte două facultăţi, cele de Ştiinţe Sociale şi Ştiinţe Economice, şi nici de conducerea universităţii reşiţene. Mai mult ca sigur, şi de data aceasta va exista aceeaşi rezistenţă.

Pentru a se realiza fuziunea prin absorbţie este nevoie de votul simplu al Senatului UEM Reşiţa, acesta fiind alcătuit din 24 de membri, respectivi, 19 profesori, reprezentanţi ai celor trei facultăţi şi cinci studenţi. Pentru că numărul celor care îmbrăţişează ideea fuziunii este aproximativ egal cu al celor ce se opun, balanţa poate fi înclinată de studenţi. Sursele noastre ne-au precizat că acest lucru trebuie să se întâmple începând cu anul universitar 2018/2019, întrucât există semnale că Ministerul Educaţiei nu va mai asigura din vară finanţarea universităţii reşiţene, pentru că nu ar mai exista bază legală.

În acest moment, la UEM Reşiţa învaţă 1.150 de studenţi, dispune de 75 de cadre didactice şi alţi 52 de angajaţi. De precizat că, în cazul fuziunii prin absobţie dispar funcţiile de rector, prorector, director general administrativ, precum şi Senatul. Restul funcţiilor rămân, ele, cel mai probabil, urmând să fie completate cu profesorii de la UP Timişoara. Pe diploma de absolvire a studenílor va scrie: Universitatea Politehnica Timişoara, Facultatea de Inginerie Reşiţa.

„Prin această măsură, Universitatea Politehnica Timișoara, care mai are în structură și Facultatea de Inginerie din Hunedoara, își afirmă tot mai mult misiunea de instituție de învățământ superior de prestigiu pe plan regional, cu programe de studii racordate la exigențele internaționale, cu activitate de cercetare la cel mai înalt nivel, concretizată și prin cele peste 200 de acorduri încheiate cu instituții de învățământ superior din toată lumea”, se mai spune în comunicatul UP Timişoara.

Powered by Jasper Roberts - Blog