Menu

Articol

Vaccinul şi vaccinarea care sperie, dar care salvează vieţi!

Demers fără precedent al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin. Conducerea instituţiei a demarat o campanie de presă în vederea conştientizării medicilor de familie şi a părinţilor despre necesitatea vaccinării. În acest context, se subliniează faptul că vaccinarea reprezintă una dintre cele mai importante şi mai sigure intervenţii medicale.

Directorul executiv al DSP Caraş-Severin, Dănilă Miloş, afirma într-o conferinţă de presă ţinută joi la sediul instituţiei, că, din păcate, continuă să existe o stare de inerţie la nivelul medicilor, de rezistenţă din partea părinţilor când vine vorba de vaccinarea copiilor. „Intervenim în zonele cu risc, pentru că părinţii, din păcate nu conştientizează importanţa acestor vaccinuri pentru sănătatea copiilor”, spunea Miloş.

Şi nu este vorba doar de vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), ci despre toate celălalte recomandate de ministerul Sănătăţii, şi care în trecut erau obligatorii,

Datorită implicării permanente, cazurile de rujeolă înregistrate în Caraş-Severin sunt tot mai rare, unul-două pe lună sau chiar deloc. Potrivit purtăîtorului de cuvânt, Daniel Botgros, la nivelul DSP se desfăşoară un proces de recuperare vaccinală.  Botgros a prezentat şi situaţia vaccinurilor existente în Caraş-Severin. În privinţa vaccinului BCG au fost solicitate 6000 doze și s-au primit 6200, vaccinul împotriva hepatitei B – s-au cerut 2200 doze și s-au primit 1023 doze, vaccinul hexacim – au fost cerute 6400 doze și s-au primit 4199, vaccinul tetraxim – din 2400 doze solicitate  s-au primit 2090, ROR – s-au cerut 4500 doze și s-au primit 5370 și o suplimentare de 870, vaccinul pneumococic – s-au solicitat 6400 doze și s-au primit 1660 doze – aceasta reprezentând o vaccinare pentru nou-născuți introdusă recent, respectiv din luna august 2017. Pentru că se apropie iarna, DSP a solicitat 10.400 de vaccinuri antigripale.

Directorul executiv al DSP a mai spus că reacţiile adverse şi complicaţiile vaccinare sunt foarte rare, motiv pentru care nu ar trebui să mai existe situaţii de genul celor întâlnite până acum, cu rezistenţă atât din partea familiei, cât şi a unor medici de familie.

În viitor, România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal, precum și pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.

Powered by Jasper Roberts - Blog