Galeria „Agora” din Reşiţa a fost iarăşi plină, aseară, ca în vremurile bune, cu ocazia lansării volumului de poezie „Manuscrisul din Valea Plângerii”, în prezenţa autorului, Iacob Roman, a editorului cărţii, Ion Cocora, a numeroşi scriitori, artişti plastici, consumatori de literatură, prieteni ai lui Iacob Roman şi ai cărţii. „Manuscrisul din Valea Plângerii” a apărut anul acesta, la editura Palimpsest, Bucureşti, sub îngrijirea editorului Ion Cocora, reputat scriitor cu rădăcini în Banatul de Munte.
Despre volum, despre opera poetică a lui Iacob Roman, au vorbit Ion Cocora şi criticul Gheorghe Jurma. În deschidere, gazda evenimentului, pictorul Ion Bobeică, a povestit întâmplări hazlii cu artişti şi scriitori, fără legătură cu evenimentul, doar aşa, să mai încălzească atmosfera.
„Sunt legat afectiv de Caraş, de Banat”
Referitor la activitatea sa editorială şi la volumul „Manuscrisul din Valea Plângerii”, aditorul Ion Cocora a spus, printre altele:
„În ultimii trei ani am scos două cărţi ale lui Iacob Roman, la editura Palimpsest, cărţi care, chiar au o greutate, au o importanţă remarcabilă. Sigur că sunt foarte legat afectiv de locurile acestea şi de prietenii mei de aici. De aceea, între apariţiile interesante şi de succes ale editurii sunt şi cărţile cărăşenilor pe care le tipăresc la Bucureşti. Între ele câteva au primit şi premii, premii ale Academiei, premii ale Uniunii Scriitorilor... Mai mulţi poeţi din Reşiţa au fost prezenţi şi s-au remarcat la editura Palimpsest. I-am scos lui Nicolae Sârbu, care e în faţa mea, cea mai curprinzătoare şi ilustrativă carte a lui, de până în prezent. Lui Octavian Doclin, de asemenea, i-am scos o carte, lui Liubiţa Raichici cred că i-am scos cea mai frumoasă carte a ei, cea mai consistentă, care a avut un succes deosebit, dovadă că, acum, apare cu o antologie, din cartea pe care i-am publicat-o eu, apare la editura Academiei. I-am scos cărţi poetului Jozsef Racz, care este şi el prezent aici. Am scos cărţi despre Constantin Lucaci şi Sabin Păuţa, am scos cărţi ale timişorenilor, ca de exemplu, lui Cornel Ungureanu, carte care a primit premiul Academiei”.
„Cred că este o carte importantă!”
„Cred că este o carte importantă, cel puţin din trei puncte de vedere. O dată, prin scriitură. Iacob Roman are o sciitură proprie care îl deosebeşte de alţi poeţi. Nu vorbim de tehnica scriiturii, ci despre o scriitură care îi vine din interior, care are o acoperire într-o anumită educaţie, care îşi caută forma ei proprie. Al doilea lucru important al acestei cărţi este că are un univers propriu. Atât geografic cât şi spiritual. Nu vreau să-i supăr pe ceilalţi poeţi bănăţeni, dar, mentalitatea şi spaţiul bănăţean, cum se găseşte la Iacob Roman, nu cred că se găseşte la mulţi poeţi. E foarte distinct. Şi, al treilea lucru remarcabil în această carte, este că e scrisă, nu făcută! E scrisă în momente de inspiraţie. Şi, ce aduce inspiraţia!? Inspiraţia, într-o poezie aduce autenticitate şi te fereşte de senzaţia de făcătură, de lucru căznit!”, a mai spus Ion Cocora.
Valea plângerii nu este Banatul, este Lumea!
În cuvîntul său, criticul Gheorge Jurma a precizat:
„Având în vedere cuvântul lui Ion Cocora, care spune că Banatul este fruncea, dar este şi o margine, aş zice că ideea de margine nu se potriveşte cu acest volum al lui Iacob Roman. Banatul există în poezia lui Iacob Roman, care îşi recunoaşte şi o tradiţie, îşi recunoaşte şi maeştrii care l-au influenţat, pe Mihai Novac şi pe cei care au scris în Caraş şi în Banat. Dar, nu este o poezie care se limitează la Caraş sau la Banat sau la o margine. Din contra, este o lume dincolo de margine, este o lume mai degrabă a centrului. Valea plângerii nu este Banatul, este Lumea! Este lumea în care trăim, dincolo de posibilitatea de a interpreta această sintagmă din perspectivă biblică, mult folosită şi de Sadoveanu, de exemplu. Noi, toţi, trăim în acestă Vale a Plângerii!”
Ghorgeh Jurma a şi recitat câteva poeme, iar, la final, a luat cuvântul autorul, Iacob Roman, care a recitat câteva poeme din volum.
La eevniment au fost prezenţi, pritre alţii, scriitorii, Olga Neagu, Nicolae Sârbu, Constantin Rupa, Ada D. Cruceanu, Jozsef Racz, Costel Simedrea, Anton Georgescu, Adrian Marinescu, Victor Nafiru.
Încheiem relatarea evenimentului cu un fragment dintr-un poem, remarcat şi de prefaţatorul cărţii, poetul Octavian Soviani:
„Nemuritoul îmbătrânise, i se
umpluseră ochii de vise
I se vedeau pungile sub ochi,
îi tremura gâtul, îl copleşise urâtul...”
fragment din poemul „Nemuritorul”