Menu

Articol

Vasile Popovici, artistul care pictează ținînd pensula cu gura şi scrie cu sufletul!

Vasile Popovici

Marţi după-amiază, în foaierul Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa s-a consumat un eveniment de excepţie pentru viaţa culturală din Banatul de Munte. Un eveniment ce a cuprins două momente distincte, dar care s-au completat în mod fericit. Este vorba de vernisajul expoziției de artă plastică şi de lansarea cărţii „Viaţă de artist” , care l-au avut ca protagonist pe Vasile Popovici, pictorul naiv reşiţean ce impresionează prin talentul, abnegaţia şi neobosita-i luptă cu încercările pe care viaţa i le-a hărăzit.

I-au fost alături Rotary Club Reşiţa, al cărui membru este, Asociaţia pentru Cultură Metarsis, studenţi, iubitori de artă.

Despre eveniment au vorbit, între alţii, Cristian Chioncel, rectorul universităţii reşiţene, Florentina Cziple, preşedintele Rotary Club Reşiţa, pictorul naiv Mihai Vintilă şi criticul de artă Ada D. Cruceanu, în timp ce preşedintele Asociaţiei pentru Cultură Metarsis, Camelia Duca, a moderat acţiunea.

Dacă Florentina Cziple îl consideră nu doar un artist, ci şi un prieten şi un model de viaţă, Mihai Vintilă a mărturisit că se simte onorat să vorbească despre omul, pictorul şi scriitorul Vasile Popovici. „Ne cunoaştem de 20 de ani, pe când era un anonim. I-am îndrumat paşii, l-am sfătuit şi iată că astăzi numele său este cunoscut în toată lumea”, a mărturisit Mihai Vintilă.

Referindu-se la cartea  „Viaţă de artist” care, de fapt este o autobiografie a artistului, Ada D. Cruceanu a ţinut să sublinieze că: „O asemenea transcriere a vieţii nu este şi nici nu-şi propune să fie literatură, dincolo de faptul că are o autenticitate ce nu poate fi ignorată. Şi, totuşi, în ea găsim unul dintre cele mai tragice destine ce se putea întâmpla cu copiii infestaţi în spitale. Cartea e ca un jurnal personal, în paginile căreia vom descoperi toţi paşii ce trebuie urmaţi pentru realizarea unei lucrări, dar nu numai”.

Imobilizat treptat și total, de la 9 ani, într-un scaun cu rotile, învingător prin artă, Vasilică Popovici, în vârstă de 45 de ani, „pictează ținînd pensula cu gura şi scrie cu sufletul , destăinuind viața sa de artist  ca un testament lăsat nouă, o admirabilă lecție de viață, de împăcare cu sine și neabandonare, de curaj și încredere, de perseverență”, după cum mărturisea Camelia Duca.

La eveniment a fost de faţă şi părintele paroh, Petru Popovici, care slujeşte la biserica ucrainiană din cartierul Lunca Bârzavei, în semn de recunoştinţa pentru lucrările cu tematică religioasă donate bisericii, dar şi pentru a-i înmâna din partea Patriarhiei Române o distincţie de mulţumire, purtând semnătura Preafericitul Părinte Daniel.

Membru de onoare al Rotary Club Reșița, onorat cu cea mai mare distincție /Paul Harris Felow/ pentru merite deosebite, Vasile Popovici este simbolul proiectului districtual ”CULORILE  CARE DAU VIAȚĂ”  inițiat în 2014 de Clubul Rotary Reșița în  campania  END POLYO NOW derulată de Rotary Internaţional alături de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și UNICEF (United Nation’s International Children’s Emergency Fund/ Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite), campanie de eradicare a poliomielitei, a acestei boli invalidante, în țări precum: Pakistan, Nigeria, Somalia, Irak, s.a., acolo unde, din cauza conflictelor armate, nu s-a reușit o vaccinare eficientă. El însuși suferind de poliomielită invalidantă din copilărie, Vasile Popovici a donat  lucrări  care, prin licitații, au  reușit  să colecteze  peste 25.000 $, sumele fiind donate campaniei END POLYO NOW  de Districtul 2241, România-Republica Moldova.

A existat şi un moment muzical susţinut de Elisa Marcu şi Daria Cernicica, de la clasa prof. Viorica Roşca, Liceul de Arte Sabin Păuţa.

Powered by Jasper Roberts - Blog