În ciuda faptului că vameşii români nu pot scăpa de imaginea penibilă pe care şi-au făcut-o în anii ’90, când încasau şpagă pe bandă rulantă de la turiştii ce făceau bişniţă (chiar şi de la cei care nu făceau!), în ciuda recentelor scandaluri de corupţie şi contrabandă, în care au fost implicaţi (unii) vameşi în vestul ţării, totuşi, vameşii sunt şi ei oameni, cu îndatoriri de serviciu, cu şefi ierarhici de care trebuie să asculte, căror şefi trebuie să le mai facă şi informări.
Astfel, o informare a Biroului Vamal Naidăş, întocmit de şeful biroului, Cătălin Zărnescu, a fost prezentată în Şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin, joia trecută. Menţionăm că Biroul Vamal Naidăş se ocupă de punctele vamale de la Naidăş şi din portul Moldova Veche.
Veşti bune, aspecte pozitive
Din informare rezultă şi unele probleme, însă, mai mult lucruri îmbucurătoare. Cum ar fi: controlul la frontieră s-a întărit, a fost informatizat, simplificat şi a căpătat viteză. În primele 8 luni ale anului 2016, Biroul Vamal Naidăş (cu cele două puncte, Naidăş şi Moldova Veche) a încasat la buget 1,37 milioane de lei. Planul de încasări era de 1,52 milioane, dar s-a realizat numai 90% din plan din cauza întârzierii la plata TVA. Dacă se plătea TVA-ul la timp, planul era depăşit.
A crescut numărul de călători, vehicule şi vapoare care tranzitează vama Naidăş şi portul Moldova Veche (din oraşul Moldova Nouă)
„Analizând traficul de autovehicule şi de persoane, constatăm o medie de 440 autovehicule/zi (18,3/oră) şi 1298 călători/zi (54/oră) , faţă de anul precedent, când au fost înregistrate 347 autovehicule/zi (14,4/oră) şi 922 călători/zi (38/oră) .
Din cele expuse mai sus observăm o creştere evidentă a traficului de persoane şi de marfă prin biroul nostru vamal.
Din punct de vedere al traficului fluvial vă pot informa că numărul de nave este în continuă creştere, iar mărfurile transportate sunt în special cereale şi balastru.
Taxele vamale încasate de la persoanele fizice sunt în continuare nesemnificative deoarece, în conformitate cu legislaţia vamală în vigoare este permisă introducerea în ţară de bunuri în scutire de taxe vamale şi TVA , în limita unei valori globale de 300 euro/călător, cu condiţia ca aceste bunuri să nu fie importate în vederea comercializării.
Peste suma de 300 euro, dar să nu depășească o valoare de 700 de euro, se aplică o taxă vamală forfetară de 2,5% din valoarea bunurilor.
În momentul de faţă în aria de supraveghere vamală a Biroului Vamal Naidăş nu mai funcţionează niciun magazin duty-free.
Un accent deosebit s-a pus în această perioadă pe întărirea controlului vamal în vederea limitării fenomenelor de contrabandă şi evaziune fiscală cu produse accizabile, fapt demonstrat şi de numărul de procese verbale de contravenţie închiate, 103, precum şi 7 sesizări penale” se arată, printre altele, în raportul întocmit de şeful Biroului Vamal Naidăş.
„Astfel prin punerea la dispoziţie a datelor şi informaţiilor deţinute de Poliţia de Frontieră şi Direcţia Generală a Vămilor, precum şi prin munca depusă de personalul vamal din cadrul Biroului Analiză de Risc a biroului nostru vamal, au fost aplicate un număr de 103 de amenzi contravenţionale în cuatum de 70 000 lei, au fost întocmite 7 sesizări penale, au fost reţinute până la plata amenzii 9 autoturisme implicate în traficul ilicit de ţigarete şi au fost confiscate 88 820 ţigarete diverse sortimente”, se mai precizează în informarea prezentată de Biroul Vamal Naidăş, în şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin, din luna septembrie 2016.
Obiectivi, vameşii recunosc că NU toate controalele lor se lasă cu amenzi şi confiscări. Mai trec şi mulţi oameni corecţi şi cinstiţi prin vamă.